Home VestiBiznis & Finansije Izbori u Švajcarskoj: Pomeranje ka političkom centru

Izbori u Švajcarskoj: Pomeranje ka političkom centru

by bifadmin

Na upravo završenim opštim parlamentarnim izborima u Švajcarskoj najveći gubitnici su partija desnice NPS (SVP) i Liberali (FDP) a pobednici Zeleno-Liberalna Stranka (GLP) i Građanska demokratska partija (GDP).

Građani su birali 200 poslanika Nacionalnog Saveta i 46 poslanika Kantonalnog saveta. U odnosu na prethodne godine, izlaznost birača je bila gotovo indentična – 48% od 7,3 miliona stanovnika, s tim što je ove godine primćeno veće učešće žena i mladih.

U pojedinačnom skoru najjača ostaje i dalje partija desnice, Narodna Partija sa 26,8% ili 55 poslanika, a nju u stopu prate sa manjim gubicima glasova dosadašnje vladajuće stranke – Socijalisti (44 poslanik ili 18,9 %), Hrišćani (28 poslanika ili 12,1%), Liberali (31 poslanik ili 15%) i Zeleni (13 poslanika ili 8,9%).

Nove stranke na političkoj sceni su ne samo iznenađenje izbora- GLP (12 poslanika ili 5,5%) i BDP (9 poslanika ili 5,4%) – već se za ovu drugu još uvek ne zna na koju će se političku stranu okrenuti. Da li prema najjačoj stranci ili aktuelno vladajućoj koaliciji.

Kako god bilo, mediji već sada procenjuju da je de fakto gubitnik izbora desnica čiji najglasniji političar Kristor Bloher nije uspeo da “se plasira” u Savet kantona i to na glasanju u svom kantonu – Cirihu.

Ovi izbori pokazalu su da prosečnog Švajcarca zanimaju najviše teme vezane za finansijsku i ekonomsku krizu, stabilnost banaka, tajnih računa, franka itd. Analitičare postojeći rezultati opštih izbora nisu iznenadili ako se zna da je prosečna starost glasača bila 51 godinu a da su mladi koristeći društvene mreže Tviter i FB jedni druge “motivisali” da u većem broju izađu na glasanje.

Lider Librala (FDP) Peli Fulvio nakon objavljivanja rezultata izbora rekao je: “Činjenica je da ekonomsko-finansijska realnost zavisi najmanje od nas u Švajcarskoj a više od našeg okruženja. A to je nešto na šta mi najmanje možemo da utičemo. To su pak teme koje najviše zanimaju naše građane. Sve drugo je čist populizam kojim se suštinski ne rešavaju postojeći problemi”.

Zoran Vitorović, Bern

Pročitajte i ovo...