Home VestiBiznis & Finansije Evropska kriza preti da postane svetska

Evropska kriza preti da postane svetska

by bifadmin

OECD apeluje na hitnu akciju kako bi se zaustavila evropska dužnička kriza i sprečilo njeno širenje, jer ona preti proširivanjem na ceo razvijeni svet.

U novom izveštaju OECD-a preporučuje se hitno jačanje evropskog fonda za spasavanje i poziva se evropska centralna banka da učini više na rešavanju krize. Prema prognozamaVelika Britanija i zemlje evrozone mogle bi da uđu u recesiju opet, a za sada je smanjena prognoza privrednog rasta u svetu.Ta organizacija za evrozonu predviđa smanjenje od jedan odsto u ovom tromesečju i 0,4 odsto u sledećem.

Prognoza privrednog rasta u svetu takodje je smanjena na 3,8 odsto u ovoj i 3,4 odsto u 2012. godini, a OECD je upozorio da bi neki „negativan događaj“ u evrozoni mogao da izazove ekonomske poremećaje u svetu.

kriza

OECD je zabrinut da da evropske vlasti neće na vreme uvideti važnost preduzimanja akcije koja bi mogla sprečiti novi kolaps u svetu. Čini se da se svi oporavljaju od prošle krize – SAD ima slab privredni rast, evrozona oseća blagu recesiju a japanski privredni rast je ubzan zbog rekonstrukcije zemlje, međutim ovaj napredak je samo privremen. TV prilog o ovome možete videti na ovoj adresi.

Pročitajte i ovo...