Home VestiBiznis & Finansije Humanisti i profiteri

Humanisti i profiteri

by bifadmin

Teško je u to poverovati, ali umesto da se sprečava, u svetu se proizvodi velika glad jer i na ovoj nesreći neki mogu da zarade. Dobar primer za ovu tvrdnju je Haiti, čiji poljoprivrednici su do pre 30 godina proizvodili dovoljno pirinča za celokupno stanovništvo, dok ih nisu uništile subvencionisane namirnice iz SAD-a, te sada veliki deo Haićana gladuje. Bil Klinton, koji sezalagao za smanjenje carina na Haitiju, sada se kaje zbog svoje politike: “Možda je to bilo dobro za neke moje farmere u Arkanzasu, ali je to bila greška za Haiti”.

U tekstu pod naslovnom Posao izgladnjivanja“citiran je evropski političar Jean Feyder koji tvrdi da na ovaj način dobro zarađuju industrijski razvijene zemlje. Haiti je dobar primer, jer ova zemlja sada iz SAD-a uvozi 80% pirinča koji joj je potreban, i veoma je zavisna od turbulencija na svetskom tržištu.

Nije Amerika međutim jedina u ovom „biznisu“, i zemlje EU zarađuju na izvozužitarica, pilećeg mesa ili mleka u prahu, i uništavaju lokalne poljoprivrednike u južnim zemljama, tvrdi Jean Feyder. Tako se stvaraju zemlje zavisnici od humanitarne pomoći.

A kada ste zavisni od nečije pomoći, prihvatićete i uslove koje vam pomagač nametne. Tako se u mnoge siromašne zemlje, umesto da se njihovim poljoprivrednicima pomogne, uvozi hrana čija je proizvodnja subvencionisana i tako se samo potpomaže urušavanje i ono malo proizvodnje koje je zemlja imala.

USAID je svestan ovih propusta i želi reforme, no svi pokušaji su propali u Kongresu. Pored agrarne i transportne branše, pobunile su se protiv reformi i humanitarne organizacije koje se nisu želele odreći finansijskih sredstava za svoje programe, tvrde ljudi koji se bave ovom temom.

Pročitajte i ovo...