Home VestiBiznis & Finansije Rubini predviđa mogući kolaps Mađarske u 2012.

Rubini predviđa mogući kolaps Mađarske u 2012.

by bifadmin

Analitička kućaRoubini Global Economicsvidisituaciju Mađarskekao lošu jer će ova zemlja imati dve opcije u borbi sa dugovima: da prihvati zahteve EU i MMF-a i dobije kredit, ili da sačuva ekonomski suverenitet ali da pritom stavi svoju solventnost na kocku.

Roubini Global Economics je još jednom posvetio istraživanje Mađarskoju studiji Jelene Vukotić pod nazivom „Mađarska politička kocka: Od lošeg ka gorem“, gde se analizira prekid preliminarnih pregovora između ove zemlje i EU i MMF-a. Autorka smatra da je „prkos međunarodnim zajmodavcima samo poslednja u seriji kontroverznih odlukaFidesz partije. Stvari bi mogle mnogo da se pogoršaju pre nego što ova se partija odluči za politiku zaokreta kojom bi se izbegla kriza likvidnosti“. Sada se misli da pregovori neće početi pre drugog kvartala 2012. kada bi to već moglo biti kasno za prezadužu mađarsku privredu.

Ova kriza finansiranja će ograničiti pregovaračke pozicije mađarskih vlasti i naterati ih da prihvate sve uslove MMF-a pre nego program pozajmica pravljen za ekonomije sa čvršićim osnovama nego što je to Mađarska.

„Dok čekamo postavku MMF-ovog programa, Mađarska centralna banka (MCB) će morati da zadrži svoj dosadašnji stav u cilju sprečavanja velike rasprodaje mađarskih dobara. Njena nedavna odluka da podigne kamatnu stopu drugi mesec zaredom je prst u oko vladajućoj partiji, koja je smatra štetnom za razvoj. Urkos političarima, MCB će nastaviti sa zatezanjem i početkom naredne godine, ali će nastaviti svoju politiku nemešanja samo ako bude dogovora sa MMF-om“, tvrde stručnjaci Rubinija.

Oni takođe primećuju da antagonistički stav vlasti može da izazove novu raprodaju forinti i nove finansijske rizike u 2012. „Ako se Vlada odrekne finansijske pomoći MMF-a najverovatnije će doći do krize likvidnosti“, kaže Jelena Vukotić, i dodaje da postoji opasnost da iza masovnog otkupa mađarskog duga stoji jedan kupac,Franklin Templeton Investments, za koga se procenjuje da drži četvrtinu duga od ukupnog duga u rukama stranaca.

Pročitajte i ovo...