Home VestiBiznis & Finansije Evrozona će možda izbeći recesiju

Evrozona će možda izbeći recesiju

by bifadmin

Evrozona možda ipak izbegne ulazak u novu recesiju zahvaljujući iznenađujućem rastu u sektoru usluga u odnosu na sektor proizvodnje, koji je zabeležen tokom poslednja tri meseca.

Uprkos rastu troškova inputa, mnoga preduzeća u evrozoni smanjila su cene svojih proizvoda i usluga kako bi pokrenule svoje psolovanje posle perioda stagnacije. U Nemačkoj, koja je pokretač čitave evrozone, zabeležen je najveći rast u sektoru usluga u poslednjih sedam meseci, dok je i prerađivačka industrija po prvi put zabeležila rast posle četiri meseca stagniranja. U Francuskoj je proizvodnja u padu već pola godine, dok segment usluga istovremeno beleži neometani rast.

Velike kompanije sada pokazuju više samopouzdanja jer veruju da će uskoro biti postignut konačan dogovor u vezi sa grčkim obveznicama, čime će i formalno biti okončana skoro dvogodišnja kriza u Grčkoj, koja je destibilizovala čitavu evrozonu. Predstavnici nemačkih i francuskih vlasti su u ponedeljak objavili da je na pomolu postizanje dogovora sa predstavncima privatnog sektora o preuzimanju dela grčkog duga, iako su vlasti u Grčkoj još uvek obavezne da obave obećane ekonomske reforme.

Pročitajte i ovo...