Home VestiBiznis & Finansije Siemens: Dužnička kriza ostavlja trag na realnu ekonomiju

Siemens: Dužnička kriza ostavlja trag na realnu ekonomiju

by bifadmin

U prvom kvartalu nove fiskalne 2012. godine, Siemens je ostvario rast prihoda i postavio temelje budućeg rasta uprkos teškim ekonomskim okolnostima. Prihod za prvi kvartal porastao je za dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok se broj novih narudžbina smanjio za pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

Profit je manji od prethodne godine zbog odlaganja projekata i rasta. „Nesigurnosti koje uzrokuje dužnička kriza koja je u toku ostavile su traga na realnoj ekonomiji. Naš prihod se ponovo uvećao, međutim, odlaganja određenih projekata uticala su na dobit. Iako se u drugoj polovini godine očekuje oporavak, moramo naporno da radimo da bismo postigli ciljeve. S narudžbinama vrednim više od 100 milijardi evra, snažnim portfolijom i solidnom finansijskom situacijom, pouzdan smo partner”, izjavio je predsednik kompanije Siemens i generalni direktor Peter Lešer.

U prvom kvartalu fiskalne 2012. godine, koji je završen 31. decembra 2011. godine, nove narudžbine smanjene su za pet odsto u odnosu na prošlu godinu i iznose 19,8 milijardi evra. U prošloj godini, Siemens je zabeležio nekoliko velikih narudžbina. Prihod, s druge strane, povećao se za dva odsto, na 17,9 milijardi evra. Book-to-bill racio za prvi kvartal iznosi 1,11. Nerealizovane narudžbine dostigle su 102 milijarde evra. Siemens je takođe ulagao u inovacije i rast; broj zaposlenih širom sveta porastao je u prvom kvartalu za oko 3.000, a otprilike trećina njih radi u sektoru Istraživanja i razvoja.

U četiri sektora, Energija, Medicinska oprema i rešenja, Industrija i Infrastruktura i gradovi, stanje je različito. U sektoru Energije nove narudžbine smanjene su za 11 odsto na 7,2 milijarde evra, a prihod se povećao za osam odsto na 6,2 milijarde. Dok su nove narudžbine na području obnovljivih izvora energije porasle za gotovo dve trećine, narudžbine u divizijiProizvodnje energije iz fosilnih goriva smanjile su se za 30 odsto nakon velikih narudžbina u prošloj godini. Sektor Medicinske opreme i rešenja zabeležio je nove narudžbine u vrednosti od 3,3 milijarde evra, što predstavlja rast od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu. Prihod sektora je stabilan. U sektoru Industrije, nove narudžbine iznosile su 4,9 milijardi evra, što predstavlja blagi pad od dva odsto. Ipak, sektor je ostvario rast prihoda zahvaljujući velikim narudžbinama iz prošle godine, najviše u diviziji Pogonske tehnologije. Prihod sektora Industrije porastao je za pet odsto na 4,7 milijardi evra. U novom sektoru Infrastrukture i gradova vrednost novih narudžbina i prihoda manja je nego prethodne godine. Ovde je takođe slučaj da je u prošloj godini bilo mnogo velikih narudžbina, na primer, ugovor s Eurostarom.

Pročitajte i ovo...