Home VestiBiznis & Finansije Brazil će pooštriti kontrolu robe iz Azije, posebno iz Kine

Brazil će pooštriti kontrolu robe iz Azije, posebno iz Kine

by bifadmin

Brzorastuća brazilska ekonomija priprema se da podigne trgovinske mere naspram robe iz Azije, pogotovu naspram Kine koja će najviše biti pogođena ovim merama, piše Hurijet Daily News prenoseći brazilski dnevnik O globo. Ove mere će biti pre svega vezane za sigurnost i kvalitet i glavni cilj će im biti da zaštite domaće proizvođače.

Brazil planira da podigne kontrolu kvaliteta ribe koja se uvozi iz Kine i ostalih azijskih država da bi predupredila preterani uvoz jeftine robe, piše brazilski dnevnik. Dalje se navodi da će granične kontrole biti pooštrene i da će roba morati da zadovolji brazilske standarde propisane od Nacionalnog instituta za metrologiju, kvalitet i tehnologiju (INMETRO) i standarde vezane za bezbednost proizvoda potrošačke robe, a proizvodi koji ne budu prošli test neće moći da uđu u zemlju.

Ove mere vancarinsnke zaštite, odnosiće se na 240.000 modela iz raznih sektora kao što su tekstil, proizvodi od čelika, delovi za automobile, proizvodi za decu i igračke itd. i počeće sa primenom u drugom kvartalu ove godine a sprovođenje će kontorolisati ministarstvo.

Brazilski proizvođači se već duže vremena žale na navalu jeftine kineske robe. Početkom februara Brazil i Kina objavili su razlike u shvatanju njihove multimilijardi vredne dolarske razmene tokom posete kineskog podpredsednika vlade Vanga Kišana u Braziliji. Tokom sastanka Brazilija je urgirala da Kina šire otvori vrata brazilskoj robi i ograniči masovni izvoz cipela, tekstila i ostalih proizvoda kao što su automobili koji su prepravili brazilsko tržište. Jedan brazilski zvaničnik je izjavio da je kineska strana dala signale da će se delovati u ovom smeru.

Kina je 2009. godine proglasila Brazil za drugog najvažnijeg trgovinskog partnera posle SAD,sa bilateralnim obimom trgovine vrednim 77 milijardi dolara 2010. godine, gde je Brazilski suficit 11,5 milijardi dolara. Kina je, takođe, največi investitor u Brazilu.

Kina najviše uvozi iz Brazila rudu gvožđa i soju, što je 80% brazilskog izvoza, dok Kina najviše izvozi gotove proizvode.

Pročitajte i ovo...