Home VestiBiznis & Finansije Turska postaje utočište za iranske firme

Turska postaje utočište za iranske firme

by bifadmin

Otkad banke nekih arapskih zemalja uvode sankcije protiv Irana, mnoge iranske firme dolaze u Tursku kako bi se odatle otvorile prema svetu.

Gubretas, turski proizvođač đubriva koji posluje u Iranu, ohrabruje Irance da nastave poslovanje sa Turcima iako SAD i EU uvode sankcije protiv ove države. Njima je dobro sve dok se embargo ne proširi na đubriva. Direktor ove kompanije turskim medijima je rekao da ona posluje sa Iranom bez iakakvih problema, preko banke u državnom vlasništvu.

Otkad su Katar i Bahrein takođe uveli sankcije Iranu, iranske firme su počele da premeštaju poslovanje u turske banke, posebno one firme koje žele da rade u ostatku sveta. I zaista, sudeći prema statistici, broj iranskih firmi osnovanih u Turskoj je prošle godine bio rekordan, osnovanih je bilo 590 a novih firmi sa zajedničkim kapitalom bilo je2,140.

Međutim, Turska nije obećana zemlja samo za iranske firme. Irak razmatra povećanje izvoza nafte preko Turske ili ponovno otvaranje napuštenih gasovoda u slučaju da Iran blokira strateški Hormuzov moreuz preko kojeg ova zemlja izvozi.

Da podsetimo, Iran je zapadnim zemljama koje su mu uvele sankcije zbog nuklearnog programa zapretio ometanjem isporuka nafte kroz ovaj moreuz.

Pročitajte i ovo...