Home VestiBiznis & Finansije Britanija u recesiji sa duplim dnom

Britanija u recesiji sa duplim dnom

by bifadmin

Velika Britanija zvanično je ušla u recesiju sa duplim dnom, pokazuju podaci njihovog zavoda za statistiku. Ministar finansija Džordž Ozborn sada pokušava da opravda javnosti drakonske mere štednje za koje se zalagao.

Zavod za statistiku međutim objavio je samo 40 odsto obrađenih ekonomskih podataka, ali oni pokazuju da je država u produženoj recesiji, prvi put od sedamdesetih godina prošlog veka. Ovog puta građevinski sektor urušio se za tri odsto, a uslužne delatnosti, koje inače čine oko 75 odsto britanske ekonomije, u prošlom kvartalu porasle su samo za 0,1 odsto.

Džordž Ozborn priznaje da je zemlja u problemu: „Oporavak će trajati mnogo duže nego što smo predviđali“. Osim ekonomskih problema njega sada muče i kritičari koji ga krive da je merama štednje samo pogoršao recesiju. On i dalje smatra da je štednja jedini izlaz, jer bi novo zaduživanje još gore uticalo na vladine planove za izvlačenje zemlje iz krize. Izlaz međutim ne vidi ni Bank of England, koja je objavila da je vrlo moguće da će britanska ekonomija padati tri kvartala za redom.

Pročitajte i ovo...