Home VestiBiznis & Finansije Koja je svrha američkih univerziteta danas?

Koja je svrha američkih univerziteta danas?

by bifadmin

Degradacija obrazovnog sistema u SAD i tržišno ponašanje visokoškolskih ustanova koje su počele otvoreno da brane interese velikih banaka počeli su da izazivaju veliku debatu s one strane Atlantika.

Sve dok se naše uvažene obrazovne ustanove ponašaju kao velike korporacije, a američke porodice suočavaju sa rastućim planinama studentskih kredita, pošteno je zapitati se da li naš obrazovni sistem ispunjava svoju osnovnu svrhu“, hrabro poručuje Sajmon Džonson u svom članku „Profesori i predatori“.


Svima su poznati politički uticaji banaka i njihovi doprinosi političkim kampanjama, ali suptilni bankarski odnosi sa javnošću najviše dolaze do izražaja upravo na univerzitetima. Nedavno je nagrađivani dokumentarac „Inside Job“ prikazao kako su pojedini profesori dobijali značajne novčane sume kako bi svojim studentima promovisali interese velikih banaka i korporacija, navodi Džonson. On je naveo primer Lija Bolindžera, predsednika Univerziteta Kolumbija i UO Njujorških federalnih rezervi koji je stao u odbranu izvršnog direktora banke J.P. Morgan Chase.

Pročitajte i ovo...