Home VestiBiznis & Finansije Pohlepa će izlečiti rak

Pohlepa će izlečiti rak

by bifadmin

Direktor Odeljenja finansija na prestižnom MIT univerzitetu u SAD dr Endrju Lo smatra da bi iste vrednosne harije koje su dovele do finansijske krize mogle biti iskorišćene kao sredstvo za pronalaženje lekova protiv najgorih bolesti.

Lo započinje novu teoriju u svom najnovijem članku činjenicom da je za ispravnu probu nekog leka protiv raka potrebno potrošiti oko 200 miliona dolara i deset godina testiranja, sa najverovatnijim lošim ishodom. Međutim, kaže Lo, ako bismo povećali broj potencijalnih lekova na 150, šanse na povraćaj te investicije automatski bi višestruko skočile. Jedino se postavlja pitanje kako sakupiti potrebnih 30 milijardi dolara?



Ovaj doktor sa MIT preporučuje stvaranje novih „obveznica baziranih na istraživanju“ (RBO) koj ebi bile podeljene u kategorijama po različitim risk premijama (počev od AAA), gde bi, naravno, one sa većim riskom, nosile sa sobom i bolju isplatu. Kao potencijalne investitore Lo cilja pezione fondove, koji ne traže veliki povraćaj, a imaju ogromne resurse, merene bilionima dolara, koje „razbacuju unaokolo“.

Pročitajte i ovo...