Home TekstoviNove tehnologije Genomics X trka za pronalaženje tajne dugovečnosti

Genomics X trka za pronalaženje tajne dugovečnosti

by bifadmin

U septembru 2013. počenje tridesetodnevno takmičenje najboljih genetičkih timova za otkrivanjem gena odgovornih za dugovečnost. Nagrada za najuspešnije iznosi 10 miliona dolara.

Dr Džonatan Rotberg je najnovije veliko ime iz sveta genetike koji je pristao da sa svojim timom učestvuje u „trci“ za otkrivanjem DNK odgovornih za ljudksu dugovečnost. Takmičenje će trajati čitav septembar 2013. godine, sa ustanovljenim nagradama u vrednosti od 10 miliona dolara. Genetičari koji budu učestvovali moraće da dešifruju genome stotinu osoba starijih od 100 godina koji dobrovoljno učestvuju u istraživanju. Svaki otkriveni genom biće plaćen po hiljadu dolara timu koji ga bude „otključao“.


Brojni genetičari, učesnici takmičenja i poznati doktori smatraju ovaj trenutak prelomnim u modernoj medicini, jer je napokon omogućeno da se ljudski genomi listiraju po tržišno dostupnoj ceni, što bi uskoro trebalo da omogući samo još brži napredak u otkrivanju lekova za teške bolesti, kao i gene odgovorne za zdravstvene probleme pojedinaca.

Pročitajte i ovo...