Home Tekstovi Septembar možda koban za evrozonu?

Septembar možda koban za evrozonu?

by bifadmin

Evropu očekuje dramatičan septembar, najavljuju čuveni američki “vesnici kriza”, ekonomisti analitičke kompanije RGE Monitor kojom rukovodi Nurijel Rubini.

Većina evropskih zemalja planira za početak septembra značajna dešavanja – od izbora i prezentacije novog budžeta do političkih debata i pregovora o pomoći, što će zajedno ili pojedinačno uzdrmati evropski brod, pa se nazire kraj krhkoj evropskoj stabilnosti.

Predstavnici “trojke” (Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije) trebalo bi u septembru da se vrate u Atinu i odluče o dodeli nove tranše finansijske pomoći Grčkoj. Ukoliko “trojka odluči” da obustavi finansiranje, Grcima preti bankrot i izlazak iz zone evra.

Iako ekonomisti “Rubini global ekonomiksa” smatraju da je ovakav razvoj događa malo verovatan, Grčka će svakako biti u nezavidnoj situaciji. Lokalna vlada namerava da od evropske vlasti zatraži ublažavanje uslova za dobijanje pomoći, a ukoliko se evropski zvaničnici ogluše, vladajuća koalicija Grčke će se najvjerovatnije raspasti.

Grčki parlament bi u septembru morao da odobri smanjenje državnih rashoda u 2013-2014. godini za 11,5 milijardi evra. Socijalno nezadovoljstvo u Grčkoj je već na vrhuncu, tako da će nova faza “štednje” izazvati proteste u celoj zemlji.

Portugal polako odstupa od postavljenih finansijskih ciljeva, pa “Rubini global ekonomiks” očekuje da će ta zemlja pokrenuti pregovore sa Evropskom unijom o novom paketu finansijske pomoći.

Međunarodni eksperti bi u septembru trebalo da objave izveštaje o stanju finansijskog sektora Španije. Rezultati ovih izveštaja pokazaće kojim španskim bankama su potrebna sredstva Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

U Italiji početkom jeseni počinje izborna kampanja za parlament. Njihova politička scena je u haosu, s obzirom na to da je broj neopredjeljenih birača najveći od početka 1990-ih godina, te je nemoguće predvideti ishod izbora, zaključuju eksperti fonda Rubini.

Ustavni sud u Nemačkoj će 12. septembra razmatrati tužbu opozicije o legitimitetu odluka julskog samita Evropske unije, kada je antikriznom fondu – i Evropskom fondu za stabilnost (EFSF) i njegovom nasljedniku Mehanizmu za finansijsku stabilnost (ESM) dato pravo da neposredno otkupljuju vrednosne hartije zemalja na granici bankrota.

drama u evrozoni

Analitičari na čelu sa Nurijelom Rubinijem očekuju da će se sud staviti na stranu nemačke kancelarke Angele Merkel, ali ako se desi suprotno, stabilnost evrozone će biti ozbiljno uzdrmana.

Vlada Francuske bi u septembru trebalo da predstavi budžet za 2013. godinu, i, kakav god on bio, izazvaće nezadovoljstvo. Tržišta će biti razočarana ukoliko izostane kresanje državnih rashoda, dok se njihovim uvođenjem mogu očekivati masovni protesti sindikata.

U Holandiji su za 12. septembar najavljeni sveopšti izbori. Nedavne ankete javnog mnjenja pokazuju da sadašnja vladajuća partija može da izgubi deo mesta u parlamentu, te će polovinu nove vlade činiti “evroskeptici” čime će se otežati podrška za spasavanje zemalja zone evra sa periferije.

Evropska vlada bi u septembru trebalo da predstavi izveštaj o transformaciji Evropske centralne banke u zajednički organ bankarskog nadzora. Iz glasina koje su procurele u javnost postalo je jasno da mnogi detalji izveštaja nisu dorađeni, pa je velika šansa da će taj plan razočarati i evropske lidere i tržišta.

Mračna prognoza fonda Rubini najavljuje ostavku grčke vlade krajem ove godine, i izlazak te zemlje iz evrozone početkom 2013. Put Grčke ponoviće Portugal do kraja 2014. Španija će krajem ove godine dobiti zvaničnu podršku od EFSE/ESM. Italija će se održati na površini duže, ali će i njoj biti potrebna pomoć.

EU i MMF će u septembru obnoviti pregovore o dodeli kredita Mađarskoj.

Ustavni sud Rumunije će 31. avgusta odlučiti o ostavci predsednika Trajana Baseskua na osnovu rezultata referenduma.

U Ukrajini su za oktobar planirani izbori, a u septembru u Kijev dolaze predstavnici MMF koji će ponovo zatražiti povećanje cena gasa u toj zemlji, koje će vlasti zbog izbora odbaciti. Vlada će zbog toga posle izbora biti primorana na devalvaciju grivne.

Evropski problemi bi mogli da se odraze i na Rusiju, tim pre što ove godine ruski rod može da bude isto toliko loš kao i sušne 2010. godine, što garantuje visoku inflaciju, naveli su ovi analitičari.

preneto sa Bankar.me

Pročitajte i ovo...