Home TekstoviB&F PlusIntervjuiEkonomija Šta Slovenci gube ulaskom Hrvatske u EU?

Šta Slovenci gube ulaskom Hrvatske u EU?

by bifadmin

Ulazak Hrvatske u EU za Sloveniju će, uz brojne pozitivne učinke, imati i jednu negativnu stranu, jer slovenački državni budžet ostaje bez značajnog dela prihoda od carina na uvoz iz država izvan EU, prenosi Lider

Samo od početka 2010. do sada su hrvatski izvoznici u slovenački državni budžet uplatili 400 miliona evra na ime carina i taksi, od čega prošle godine skoro 160 miliona, izjavio je za slovenački „Dnevnik“ Alojzij Zupančič iz tamošnje carinske uprave, upozoravajući na visok nivo trgovinske razmene dveju država koja će se ubuduće evidentirati kao unutrašnji promet u okviru jedinstvenog tržišta.

Otpadanjem barijera pri protoku roba i kapitala na slovenačkoj „južnoj“ granici manji će pad prihoda imati i domaći prevoznici, piše pomenuti list. U Sloveniji postoje mišljenja kako bi ulazak Hrvatske u EU, uz brojne pozitivne efekte poput jačanja trgovine i konkurentnosti, mogao doneti i veću prisutnost hrvatskih kompanija koje bi ugrozile tržišnu poziciju slovenačkih, posebno kada je reč o prehrambenoj industriji i hrani, ali i saobraćaju, s obzirom da će Rijeka sa statusom evropske luke jače nego do sada konkurisati Kopru.

hrvatska i eu

S druge strane, slovenske firme koje posluju u regiji očekuju nakon ulaska Hrvatske u EU bolju poziciju u BiH, Srbiji i drugim državama regije u odnosu na hrvatske konkurente, jer će hrvatski proizvodi na tim tržištima pri uvozu biti opterećeni istima carinama kao i proizvodi iz drugih država EU, a ne na osnovi bilateralnih i multilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini.

Na slovenske kompanije koje izvoze u Hrvatsku njen ulazak u Evropsku uniju neće mnogo uticati jer su proizvodi iz EU pri uvozu u Hrvatsku u najvećem delu već i sada oslobođeni plaćanja carine, na osnovi ugovora o stabilizaciji i pridruživanju EU i Hrvatske, navodi „Dnevnik“.

U Merkatoru navode da se zato maloprodajne cene u njihovim prodavnicama u Hrvatskoj neće menjati, pa ni kada je reč o proizvodima koji su bili na režimu količinskih i tarifnih kvota, poput šećera, vina, mesa i riba, te da su i sadašnji nivoi cena privlačni kupcima kao i cene ostalih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

Neposredan uticaj hrvatskog članstva u EU na svoju tržišnu poziciju u Hrvatskoj i na cene ne očekuju ni neki veći slovenački izvoznici poput proizvođača kućnih aparata Gorenje, farmaceutske kompanije Krka, proizvođača boja i lakova Helios, isl, navodi ljubljanski „Dnevnik“.

Pročitajte i ovo...