Home TekstoviNove tehnologije „Reka Ob“ pokušaće da bude prvi tanker koji će preći Arktik po zimi

„Reka Ob“ pokušaće da bude prvi tanker koji će preći Arktik po zimi

by bifadmin

Veliki tanker „Reka Ob“ koji nosi prirodni gas u tečnom stanju pokušaće da pređe preko Arktika tokom ove zime i na taj način postane prvi brod svog tipa koji je to uradio. U njegovoj pratnji biće obavezno prisustvo najmodernijih ledolomaca.

Veliki tanker je već otpočeo svoje putovanje 7. novembra kada je zaplovio iz Norveške luke Hamerfest. Predviđeno je da plovi severno od Rusije po arktičkom moru punom leda i već u prvih deset dana decembra dosegne svoju destinaciju u Japanu. Ovim putem uštedeće čak 20 dana, koliko bi mu inače trebalo da isporuči gas normalnom rutom. Vlasnici broda kažu da je put preko Arktika postao veoma profitabilan zbog volatilnosti na tržištu gasa, ali i promenjenih klimatskih uslova.


„Reku Ob“ ima ojačan pramac, međunarodnu posadu od 40 mornara i kargo koji može da prenese do 150.000 kubnih metara gasa. Njegov vlasnik bila je grčka kompanija Dynagas, ali ga je od nje ovom prilikom iznajmio ruski gigant Gazprom. Brod će većim delom puta pratiti ruski nuklerani ledolomac. Toni Loricen, komercijalni diretor u Dynagasu izjavio je za BBC da je ovaj poduhvat priprema oko godinu dana i da su ključni faktor u njegovom pripremanju bili najnoviji podaci i satelitske sliek otapanja arktičkog leda. „Ovo je avantura, koja će za posledicu imati dostizanje visoko profitabilnog tržišta, sa uštedom od 40% u pređenoj distanci, potrošenom vremenu i upotrebljenom gorivu“, istakao je Loricen.



Pročitajte i ovo...