Home VestiPolitika i društvo Keri: SAD će učiniti „neophodno“ u situaciji sa Iranom

Keri: SAD će učiniti „neophodno“ u situaciji sa Iranom

by bifadmin

Obamin kandidat za mesto državnog sekretara, senator Džon Keri, rekao je danas da će Sjedinjene Države „učiniti ono što moraju“ kako bi sprečile Iran da eventualno razvije nuklearno naoružanje. U ovom trenutku su slabi izgledi za diplomatsko rešenje, napomenuo je Keri.

Džon Keri, koga dani dele od postavljenja na dužnost novog američkog državnog sekretara, umesto odlazeće Hilari Klinton, danas je izrazio pred pripadnicima svetskih medija u Vašingtonu zabrinutost zbog trenutne situacije u Iranu. „Predsednik je bio poprilično jasan – uradićemo šta je neophodno kako bismo sprečili Iran da stekne nuklearno naoružanje. Naše delovanje biće preventivno, ali vreme za obezbeđivanje najbezbednije opcije polako otkucava“, rekao je Keri.

Budući američki državni sekretar dodao je da se još uvek nada da će SAD zajedno sa svojim saveznicima uspeti da postignu diplomatski dogovor, te da će zvanični Iran shvatiti da mora da dokaže međunarodnoj zajednici da se njegov nuklearni program razvija u mirovne svrhe. „Uveravanje nije toliko veliki problem, ali zahteva intruzivne inspekcije“, napomenuo je Keri.

Pročitajte i ovo...