Home Posle 5 Bivši radnik lanca brze hrane “Subway” napravio ključni proboj u matematici

Bivši radnik lanca brze hrane “Subway” napravio ključni proboj u matematici

by bifadmin

Potpuno nepoznata osoba u svetu matematike napravila je proboj koji će nam pomoći da bolje razumemo brojeve. U suštini, to je čovek koji se nekada borio da pronađe posao i stoga bio primoran da radi u lancu brze hrane ‘Subway’, a svojim je uvidima pomogao matematičkim genijima da razumeju “teoremu srodnih prostih brojeva”  , jedan od najstarijih matematičkih problema.

dzangSada bi trebalo reći da Jitang Džang, misteriozni čovek koji stoji iza ovog veličanstvenog otkrića, nije tek neka budala sa ulice  – stekao je doktorat 1992. na univerzitetu Perdju, a sada je profesor na unverzitetu Nju Hempšir – ali, pre no što je izveštaj objavljen bio je potpuno nepoznat u svetu matematičara. Nakon što je doktorirao, proveo je mnogo godina kao računovođa, radeći u lancu brze hrane ‘Subway’ jer nije mogao da dobije posao u akademskim krugovima. Teoretičar brojeva Endrju Grenvil, rekao je tim povodom:

„U suštini, njega niko ga ne poznaje… Sada je, odjednom, pokazao jedan od najvećih rezultata u istoriji teorije brojeva.“

Ono što je u vezi Džanga posebno impresivno jeste to što su brojni teoretičari mislili da je problem koji je on rešio nešto što niko nikada neće rešiti.

Kako je Džang došao tako, niotkuda? Jednostavno. Samo je uradio svoj posao i napisao ga. Džang je svoj rad poslao vrhunskom časopisu iz oblasti matematičke nauke ‘Annals of Mathematics’ i dok su urednici čitali njegov rad  otkrili su svu njegovu genijalnost, nazivajući ga „prvorazrednim“ i tvrdeći da je Džang pokazao „značajan napredak u razvijanju teoreme raspodele prostih brojeva“. Zvaničnici Simons Fondacije izjavili su da je Džangov rad napisan „kristalnom jasnoćom i apsolutno vrhunskim vladanjem materijom iz ove oblasti, pa je očigledno da je u pitanju ozbiljno delo iz matematike.“ Neki-tamo-momak kojeg do pre tri nedelje niko nije znao, rešio je nerešivi matematički problem.

Za više detalja o Džangovom matematičkom proboju (a koji uključuje i dokaz o postojanju beskonačno mnogo parova prostih brojeva sa nekim konačnim prekidom (gap) ), možete pročitati fascinantan izveštaj na vebsajtu Simons fondacije

Magazin Nature

Pročitajte i ovo...