Home VestiEkonomija Dragi veruje da se evrozona oporavlja

Dragi veruje da se evrozona oporavlja

by bifadmin

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi ocenio je da će se ekonomije evrozone vratiti na put rasta do kraja godine, i da nema razloga za dalje labavljenje monetarne politike.

„Ekonomska aktivnost na području evrozone trebalo bi da se vrati na putanju rasta krajem godine, ali će tempo rasta biti slab,“ rekao je Dragi novinarima juče u Frankfurtu. „Mi ćemo pratiti vrlo pažljivo razvoj situacije i spremni smo da delujemo ukoliko se za tim pokaže potreba.“

Drag je rekao da je ECB odlučila da svoju glavnu referentnu stopu ostavi nepromenjenom na o,5 posto, pošto je prethodno smanjiola za četvrtinu  prošlog meseca. U Blumbergovoj anketi takav razvoj događaja očekivalo je 57 od 59 anketiranih ekonomista. Vrednost evra popela se na najviši nivou u poslednje četiri nedelje u odnosu na evro a prinos na nemačke obveznice sa dvogodišnjom ročnošću porastao na najviši nivo od februara.

dragi

Blago poboljšanje ekonomskog raspoloženja daje Dragiju dovoljno vremena da razmisli o daljim merama ECB koje bi centralna banka mogla preduzeti kako bi pomogla 17-članoj ekonomiji, sada u svojoj najdužoj recesiji otkad je evro uveden u opticaj 1999.  Među opcijamaDragi  je naveo: smanjenje tzv kamatna stopa na depozite na negativne nivoe, pozajmljivanje više novca bankama, ublažavanje pravila u vezi sa kolateralima, oživljavanje tržišta vrednosnih papira sa podlogom u imovini i pružanje investitorima informacija o dugoročnim očekivanjima ECB o tome do kada će kamate ostati niske.
„Imamo niz različitih instrumenata“, rekao je Dragi. Podaci o kretanju u ekonomijama evrozone nisu bili dovoljni da bi smo se odlučili za neku hitnu akciju“ rekao je Dragi.
ECB će ostaviti svoju stopu na depozite na nuli, a graničnu kamatnu stopu na 1 posto. Dragi je rekao d au ECB postoji konsenzus da se ne preduzima ništa s obzirom na postojeće ekonomske podatke.

„Nema indicija da će se uskoro nešto promeniti,“  napisao je Harvinder Sian, viši strateg Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) u Londonu, u svojoj poruci klijentima.

U svojoj novoj prognozi ekonomskih pokazatelja, ECB je ocenio da su inflatorni rizici uglavnom uravnoteženi. Banka je snizila prognozu za evrozonu sa minus 0.5 na minus 0.6, ali je istovremeno podigla svoje prognoze o rastu u idućoj godini sa 1 na 1,1%. ECB je snizio prognozu inflacije u 2013 na 1,4 posto sa 1,6 posto. Za 2014 procena je ostala nepromenjena na 1,3 posto.

Dragi je rekao da su priče o rascepu u 23-članom rukovodstvu ECB oko vođenja politike preuveličane i da je normalno da u vremenima krize ljudi imaju različita mišljenja.

Pročitajte i ovo...