Home Uncategorized Brisel preuzima kontrolu nad Liborom

Brisel preuzima kontrolu nad Liborom

by bifadmin

Nacrtom EU je planirano da Brisel preuzme kontrolu nadgledanja ključne kamatne stope poznate kao LIBOR*. Evropske vlasti predlažu preuzimanje kontrole nad formiranjem međubankarske kamatne stope, LIBOR, te da ova bude pod nadzorom pariskog regulatora.

[*LIBOR: The London Interbank Offered Rate (Londonska međubankarska interesna stopa) – prosečna kamatna stopa koju procenjuju vodeće banke u Londonu. One procenjuju po kojoj će se kamatnoj stopi naplaćivati zaduživanja tj pozajmice kod drugih banaka. LIBOR kamatne stope dobijaju se kalkulacijama deset valuta i 15 perioda zaduživanja u rasponu od jedne noći do jedne godine, a objavljuju se svakodnevno u 11:30 (po londonskom vremenu) na Thomson Reutersu. Mnoge finansijske institucije, hipoteke zajmodavaca i agencije za kreditne kartice  formiraju svoje cene u odnosu na LIBOR. Najmanje 350 triliona dolara u derivatima i drugim finansijskim proizvodima vezani su za indeks Libor. U junu 2012. izbio je skandal jer su šefovi nekih od najvećih londonskih banaka „nameštali“ visinu Libor stope]

Libor-Scandal

Nacrtom ove uredbe predlaže se nadzor regulisanja visine ove stope, koja je prošle jeseni bila uzrok londonskog “Libor-skandala” na evropskom tržištu hartija od vrednosti i u Evropskoj upravi za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA)*.
[* ESMA – evropska finansijska uprava čiji je cilj unapređenje i zaštita ulagača, kao i jačanje, stabilizacija i što bolje funkcionisanje finansijskih tržišta u Evropskoj uniji. Kao samostalna ustanova, ESMA postiže svoj zadatak izgradnjom jedinstvenog pravilnika za EU finansijska tržišta i osigurava njegovu doslednu primenu i nadzor u celoj EU. ESMA doprinosi nadzoru nad finansijskim uslugama kompanija pan-evropskog opsega, bilo putem neposrednog nadzora ili aktivnom koordinacijom nacionalnih supervizorskih aktivnosti]

Libor se koristi pri ocenjivanju triliona funti vrednih finansijskih ugovora, uključujući kredite i hipoteke. Izvor iz londonskog Trezora rekao je da je vlada, po ovom pitanju, „opuštena“.

Globalni problem

Ovaj široko postavljeni predlog Evropske komisije trebalo bi da bude objavljen na leto, čime će ESMA, kao nadzorni regulator finansijskog tržišta, biti “stavljena u pogon” za nadgledanje i odobravanje svih ključnih finansijskih merila i stopa u evropskim okvirima – uključujući i Libor.

Cilj je da se ovim merama uspostave „posebna pravila dobrog upravljanja radi obezbeđivanja veće transparentnosti, kontrolisanja sukoba interesa kao i obezbeđivanja reprezentativnosti repernih stopa“. Jedan zvaničnik iz Komisije je izjavio da „s obzirom da je Libor globalni reper koji se koristi prilikom sklapanja finansijskih ugovora širom EU, onda ima smisla da i nadzorno telo i funkcija odražavaju tu realnost i da, tako, nadgledanje formiranja Libor indeksa poprimi evropsku dimenziju, dok odgovornost za kontrolu treba da pripada evropskim nadzornim telima.“ Međutim, zvaničnik je istakao da ovaj nacrt, kojeg je predstavio evropski komesar Mišel Bernije, „još uvek nije dobio političku potvrdu i podložan je promenama“. Evropska uprava za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) ima svoj sedište u Parizu, na obalama Sene.

Sedište Libor-a trenutno se nalazi u Londonu, a ima za cilj utvrđivanje prosečne stope po kojoj banke između sebe plaćaju svoje pozajmice.

Libor se koristi za sve novčane transakcije: od obrazovanja referentne stope za podizanje kredita pri kupovini autoomobila do hipoteka na složene finansijske transakcije širom sveta.

Trenutno, Udruženje britanskih bankara (British Bankers’ Association) svakodnevno ustanovljava visinu Libor indeksa. Stopa se dobija na osnovu procene količine novca kojeg, kroz međubankarske pozajmice, svakog dana treba da plati 16 najvećih svetskih banaka smeštenih Londonu.

libor-scandal 02

Skandal

Libor-skandal izbio je juna 2012, kada su vlasti SAD i Velike Britanije kaznile banku Barclay’s sa 290 milona britanskih funti zbog fiksiranja ključne međubankarske kamatne stope. Od tada, švajcarska banka UBS kao i škotska Royal Bank of Scotland kažnjene su sa 940 odnosno 390 miliona funti.

Izvor iz Trezora izvor rekao je da je vlada relaksirana u vezi planova, što je, zapravo, značilo „priznanje da je to globalni problem“.

„Vezano oko Libor-a, Britance trenutno jedino interesuje ko je taj na kontinentu ko je imao glavnu reč pri evropskom preuzimanju kontrole nad formiranjem ovog indeksa – samo zato što je Velika Britanija pokazala liderstvo u preduzimanju brzih akcija u reformi Libor-a“, kaže izvor.

Vlada očekuje da tokom leta objavi novog administratora za Libor i već je sprovela reforme, kao što je npr. stavljanje van zakona manipulisanje referentnim stopama.

Libor se razvijao na bazi poverenja i dosad je bio potpuno neregulisan, tako da – onog trenutka kada se korupcija uvukla u londonski sistem za procenu Libora – za ovaj indeks nisu postojale zaštitne mere.

Izbijanjem skandala postalo je jasno da su se trgovci iz nekoliko londonskih banaka dogovarali kako da utiču na Libor, zahtevajući pri tom od svojih kolega da javnosti na uvid podnose stope koje su više ili niže od stvarnih procena.

BBC Business, 6. jun 2013

Pročitajte i ovo...