Ljudi jedu sve više mesa, a jedan od razloga za takav rezultat je i skok broj stanovnika sa 2,5 milijarde 1950. godine na nešto više od sedam milijardi 2013. Do 2050. broj ljudi na planeti prevazićiće devet milijardi, ali da li proizvodnja hrane, a pogotovo mesa, može da održi takav tempo?
Povećana potražnja za hranom i nepravilna distribucija iste već sada predstavlja veliki problem, kaže u najnovijem saopštenju Earth Policy Institute (EPI). Proizvodnja mesa povećala se 700% od 1950, a potražnja za određenim vrstama mesa već prevazilazi raspoložive kapacitete na planeti. Na Zemlji jednostavno nema dovoljno pašnjaka, piše EPI, da zadovolji potrebe za gajenjem i prehranom stoke. Brojne suše čak su doprinele i smanjenju broja grla u SAD, koje beleže minimum goveda u poslednjih šezdeset godina. Slična situacija se dešava i sa divljom ribom jer po ovoj stopi rasta ribolova njihov broj ne može da se obnovi prirodnim putem. Vrste koje je najlakše gajiti: svinje, pilad i neke vrste ribe takođe je potrebno prehraniti, pa kao rezultat toga raste i globalna potražnja za pšenicom za prehranu životinja.
Porastu potražnje za mesom najviše je doprineo kineski ekonomski razvoj: prosečan Kinez je 1970. jeo osam kilograma svinjetine godišnje, a danas čak 37 kg. Istovremeno je globalna potražnja za svinjskim mesom porasla za 550%.