Home VestiPolitika i društvo Ove godine proizvedeno tri milijarde kWh u HE Đerdap 1

Ove godine proizvedeno tri milijarde kWh u HE Đerdap 1

by bifadmin

Hidroelektrana “Đerdap 1“ nastavlja uspešnu ovogodišnju proizvodnju električne energije i maksimalno koristi povoljne dotoke Dunava. Tako je, znatno pre roka, za nepuniih pet i po meseci, proizvedeno tri milijarde kilovat-sati električne energije, što čini 57 odsto ukupnog plana proizvodnje za ovu godinu.

Ovo je jedna od najvećih polugodišnjih proizvodnji dunavskog giganta. U odnosu na isti period prošle godine, proizvodnja je veća za više od 20 odsto. Posebno su “uspešni“ bili maj, mart i januar, kada je sa “Đerdapa“ isporučivano po 600 i više miliona kilovat-sati mesečno.

HE-DJERDAP-I-PANORAMA_242

Veliki dotoci Dunava u aprilu prelazili su brojku od 10.000 kubnih metara vode u sekundi, pa je radi sprečavanja poplava u priobalju obarana kota jezera, na momente i za šest metara. Nažalost, slična situacija očekuje se i narednih dana kada u Srbiju stigne najavljeni poplavni talas iz gornjeg toka Dunava. Da bi omogućili brži prihvat, odnosno priliv tog talasa počelo je pražnjenje jezera, a jutros i prelivanje viška vode preko prelivne brane.

Tako će Đerdapsko jezero biti vrlo brzo “skraćeno“ do ispod Golupca. Nivo Dunava uzvodno biće u praktično u prirodnom režimu velikih voda i na njih “Đerdap“ ne može da utiče. Inače, nema opasnosti od velikih voda za rad naše najveće hidroelektrane, niti za priobalje uzvodno na Dunavu do Novog Sada i Savi do Šapca. Sistemi zaštite priobalja, koje je izgradila i koje održava HE “Đerdap 1“ garantuju zaštitu i od dotoka većih od 15.000 kubnih metara vode u sekundi, a takvi se ne očekuju narednih dana.

Pročitajte i ovo...