Home VestiBiznis & Finansije Sajam nekretnina u Beogradu od 17. do 21.juna

Sajam nekretnina u Beogradu od 17. do 21.juna

by bifadmin

„Razvoj tržišta nekretnina deli sudbinu aktuelnog ekonomskog razvoja u Srbiji“, kaže Aleksandar Samonig koji će na šestom međunarodnom sajmu nekretnina u Beogradu od 17. do 21. juna u PC „Ušće“ nastupiti kao govornik.

REBEC je profesionalna sajamska platforma koja se od 2008. godine izvorno bavi promovisanjem tema vezanih za razvoj investicija u oblasti nekretnina. Prema rečima Aleksandra Opsenice, direktora kompanije „Festlent“ i specijalizovanog časopisa „AG Nekretnine“ koji organizuju ovaj sajam, u poslednjih godinu dana, postoje ozbiljni pokazatelji povećanog interesovanja za ulaganjem iz inostranstva u srpsko tržište nekretnina. Cene i dalje padaju, ponuda je velika a potražnja i realizacija broja transakcija je, za sada, nedovoljna. Što se tiče razvoja kancelarijskog prostora, cene renti su stabilne, ali, prema rečima stručnjaka, mnogo manje nego 2008. godine. Marina Antić, izvršni direktor kompanije „SEE Offices“, koja je jedan od sponzora sajma i ujedno jedan od lidera u ovoj oblasti, kaže da se popunjenost slobodnog poslovnog prostora polako podiže i da se očekuje lagani oporavak nivoa cena renti ali i interesa kompanija za ove prostore.

nekretnine

Aleksandar Samonig, direktor austrijske kompanije i sponzora sajma „Ecovis ConFidas“, koji će u okviru propratnih manifestacija i konferencija ovog sajam biti jedan od predavača, kaže da je u Beogradu posebno uvećano interesovanje za zakup kancelarijskog prostora u starom delu grada što je dodatni pokazatelj da će cena renti kancelarijskog prostora, ne samo u ovom delu grada, iz stagnacije krenuti ponovo u rast: „Interesovanje za maloprodaju potvrđuje se kroz najavu početka gradnje nekoliko retail parkova u unutrašnosti Srbije. Povećano je interesovanje novih potencijalnih zakupaca, mahom brendova iz inostranstva, koje se bave trgovinom robe široke potrošnje. Može se zaključiti da razvoj tržišta nekretnina deli sudbinu aktuelnog ekonomskog razvoja u Srbiji“, kaže Samonig.

Glavne teme ovogodišnjeg REBEC-a biće posvećene razvoju maloprodaje, hotelske i industrija logistike i distribucije kao i daljem razvoju regionalne saradnje. Što se tiče programa vezanog za Javno Privatno Partnerstvo, sajam će biti fokusiran na prikaz pozitivnih rešenja i iskustava u regionu. Do kraja ove godine biće završen program preporuka i izbora projekata koje predlažu 32 lokalne samouprave. Izabrani projekti će steći preporuku i mogućnost da se promovišu u inostranstvu na tradicionalnim specijalizovanim sajamskim i drugim događajima vezanim za investitore u ovoj oblasti. Na sajmu će, takođe, jedna od bitnijih tema biti razvoj energetike gde Srbija, zahvaljujući svojim bogatim resursima u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno ističe svoje kapitalne mogućnosti da postane energetski lider u regionu i ujedno faktor regionalne energetske stabilnosti. Sertifikacija objekata i sve intenzivnije osvajanje znanja i u ovoj oblasti, sa sve većim brojem domaćih stručnjaka, definitivno ukazuje na pozitivan razvoj Srbije i u ovoj oblasti.

Organizator se pobrinuo da ove godine podigne kvalitet konferencijskog dela gde će nastupiti renomirani predavači iz zemlje i inostranstva među kojima i: Craig Smith, Luke Dawson, Alexander Samonig, Branislav Živković, Stojan Semiz, Dubravko Ranilović, Jože Podgoršek, Alexander Petritz i drugi.

Pročitajte i ovo...