Home Posle 5 Jezero Vostok vrvi od života iako je ispod prastarog glečera

Jezero Vostok vrvi od života iako je ispod prastarog glečera

by bifadmin

Zakopano ispod antarktičkog glečera nalazi se jezero Vostok, četvrto najdublje na svetu. Njegove vode su toliko duboke, tamne i ledene da su ga naučnici videli kao mogući model za skrivene vodene mase na dalekim planetama.

station-vostok-antarctica-subglacial-lake
Najnovija istraživanja na jezeru Vostok na Antarktiku pokazuju da u njegovim dubinama i te kako ima života, a ovi nalazi biće bitni za izučavanje ekstremofila, organizama koji su sposobni da žive u najekstremnijim uslovima. Jezero koje izaziva veliku pažnju naučnika najveće dosad pronađeno subglacijalno jezero na Antarktiku. Iznad njega je formiran glečer star oko 15 miliona godina, koji ga je poptuno izolovao od spoljašnjeg sveta. Bez svetlosti, u uslovima izuzetno velikog pritiska na dubinama procenjenim na skoro tri kilometra, ono sadrži tek nekoliko nutritijenata. Istraživači su sondom probili glečer do mesta njegovog spoja sa jezerskom vodom i na tom sloju izvađenog leda ustanovili postojanje hiljade bakterija, među kojima i one koje se uobičajeno nalaze u digestivnim sistemima riba i ljuskara. Pronađene su i gljivice, kao i dve vrste srhea, jednoćelijskih organizama koji žive u ekstremnim okruženjima.

„Pronašli smo mnogo kompleksnije stvari nego što smo se isprva nadali. Pokazalo se da ispod glečera postoji raznovrsnost oblika života što će na mpomoći da bolje razumemo kako se život adaptira na ekstremne uslove, na mestu za koje smo mislili do pre nekoliko decenija mislili da nije moguće opstati“, istakao je Skot Rodžers, profesor biologije na Univerzitetu Bouling Grin. Ovi nalazi između ostalog pokazuju da nastanak života u ekstremnim uslovima na drugim planetama nije u potpunosti nemoguć.

Izvor: http://www.scienceworldreport.com/articles/8007/20130708/buried-antarctic-lake-vostok-teems-life-despite-harsh-conditions.htm

Pročitajte i ovo...