Home VestiEkonomija U maju nezaposlenost u OECD-u stagnirala, u evrozoni rasla

U maju nezaposlenost u OECD-u stagnirala, u evrozoni rasla

by bifadmin

U maju je nezaposlenost u OECD-u bila 8% treći uzastopni mesec. Međutim, od zemlje do zemlje, stopa nezaposlenosti se veoma razlikovala.

U evrozoni je nezaposlenost dostigla novi rekord od 12,2%, koliko nije imala još od ranih 90-tih. U maju je porastao broj ljudi bez posla i u SAD za 0,1%, isto kao u evrozoni, na 7,6%, međutim za isto toliko je pao u Kanadi (na 7,1%), kao i u Meksiku (na 5,1%) i Japanu (na 4,1%). U Kanadi i SAD je ovaj broj stagnirao u junu, bar prema preliminarnim podacima.

neyaposlenost

Od početka krize nezaposlenost muškaraca je sporije rasla nego nezaposlenost žena. U maju je ona bila 0,9% manja od vrhunca nezaposlenosti za ovu statističku grupu od 8,9%, koliko je bilo nezaoposlenih u oktobru 2009. Kada su žene u pitanju njihova majska nezaposlenost je bila samo 0,2% manja od maksimalne od 8,2% iz decembra 2012.

Nezaposlenost mladih u zemljama OECD-a je pak pala za 0,1% na 16,3%, međutim ostaje veoma visoka u pojedinim zemljama – u Portugalu i Italiji svaka treća mlada osoba ne može lako da nađe posao a u Grčkoj i Španiji više nego svaka druga.

Pročitajte i ovo...