Home Posle 5 Naprave koje je koristio Džejms Bond kao inspiracija za CIA-u

Naprave koje je koristio Džejms Bond kao inspiracija za CIA-u

by bifadmin

Kada govorimo o izmišljenim uređajima i napravama koji inspirišu stvarnu tehnologiju, britanski akademik Kristofer Moran kaže da njegovo istraživanje pokazuje da su Džejms Bond i Ian Fleming, autor lika, imali veliki uticaj na tehnologiju CIA-e tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Kristofer Moran koji je profesor na Univerzitetu Warwick u Engleskoj, analizirao je pisma i razgovore između Fleminga, koji je bio oficir u britanskoj mornarici i bivšeg direktora CIA-e Alena Dejlsa. U njegovoj studiji, on je napisao da je između CIA-e i romana o Džejms Bondu tokom perioda hladnog rata postojao iznenađujuć uticaj, koji je poticao od zajedničkog međusobnog divljenja Fleminga i Dejlsa. Dejls je kasnije otkrio da ga je tokom njihovog sastanka u Londonu 1959. godine Fleming savetovao da CIA ne čini dovoljno u domenu specijalnih naprava. Prema Moranovoj studiji, kao rezultat Flemingovog saveta, Dejls je naručio izradu što više replika Bondovog oružja. Međutim, nije sve išlo glatko jer su tehničari imali problema sa mnogobrojnim tehničkim cakama pri izradi koje se nisu pokazale kao idealna rešenja za stvarni svet.

bondovi gedzeti

Očigledno, Dejls nije bio jedina moćna ličnost na koju je Fleming imao uticaj. Za vreme zabave Džona Kenedija 1960. godine, budući predsednik je bio zainteresovan za mišljenje o politici stvaraoca Džejms Bonda. Kako Moran navodi, Kenedi je zatražio Flemingov savet kako da svrgne kubanskog lidera Fidela Kastra, koji je i tada bio dugogodišnji trn u oku SAD. Tada, Fleming je predložio da ubijanje Kastra ne bi bilo dovoljno, već da je potrebno i njegovo poniženje. On je navodno predložio da se ulice Havane preplave pamfletima o postojanju navodnih radioaktivnih supstanci koje izazivaju impotenciju među muškarcima koji nose bradu. Tako bi svi Kubanci morali da se obriju i na taj način bi simbol revolucije prestao da postoji. Ova Flemingova izjava izazvala je smeh među prisutnima, da bi kasnije i sam Džon Kenedi u svojim političkim planovima koji su se ticali Kube, ironično ili ne, pomenuo kako namerava da „raznese prah koji bi učinio da i Kastrova brada otpadne“.

Izvor: Veniti Fer

Pročitajte i ovo...