Home VestiEkonomija NYSE Euronext preuzeo kontrolu nad Liborom

NYSE Euronext preuzeo kontrolu nad Liborom

by bifadmin

NYSE Euronext Inc., američki multinacionalni operater koji kontroliše njujoršku berzu i Euronext, pobedio je londonski konzorcijum u borbi da preuzme i reformiše u poslednje vreme kontroverznu Libor stopu.

nyse_trading_floor.top
Nezavisna komisija na čelu sa baronesom Hog odabrala je danas njujorški NYSE Euronext kao budućeg operatera Libora (London Interbank Offered Rate), dnevne referentne kamatne stope po kojoj banke jedna drugoj nude novac za pozajmljivanje na londonskom međubankarskom tržištu. NYSE Euronext će preuzeti kontrolisanje Libora od Britanske bankarske asocijacije. Novi administratori libora moraće da povrate donekle poljuljano poverenje u praćenje ove kamatne stope pošto su tri velike banke već kažnjene sa više od 2,5 milijarde dolara zbog nelegalnog menjanja njenog iznosa, uz još slučajeva za koje s everuje da će tek izaći na videlo.

U borbi za kontrolisanjem Libora, NYSE Euronext je pobedio konkurenciju u vidu Bloomberg-a, Londonske berze i Markit-a. NYSE, naravno, već administrira nekoliko globalno bitnih repera, ali za razliku od Britanske bankarske asocijacije, ima za zadatak da se ponaša kao regulisano tržište. NYSE već trguje mnogim finansijskim derivatima koji su bazirani na Liboru i njenom evropskom pandanu, Euriboru. Današnja odluka važna jer se desila tek nekoliko nedelja pre najavljene promene vlasničke strukture NYSE Euronext-a, koji čeka konačno odobrenje regulatora za ponudu vrednu 10 milijardi dolara od američke grupacije za trgovinu finansijskim derivatima, IntercontinentalExchange.

Pročitajte i ovo...