Home Posle 5 Rusi nameravaju da grade plutajuće nuklearke

Rusi nameravaju da grade plutajuće nuklearke

by bifadmin

Tehnologija koja je zaslužna za funkcionisanje nuklearnih podmornica, nosača aviona, pa čak i ledolomaca, postoji već više od 50 godina pa Rusi planiraju da je dalje komercijalizuju izgradnjom flote plutajućih nuklearnih elektrana.

nuclear
Ploveće nuklearne elektrane imale bi za cilj da obezbede električnu energiju udeljenim krajevima gde je praktično nemoguće ili veoma opasno izgraditi trajni reaktor. Pomenuta tehnologija kloja se koristi u plovilima raznih namena već pet decenija ima začuđujuće dobre rezultate i visok procenat uspešnosti, pa je izgradnja ovih vodenih nuklearki već u povoju. Veruje se da će prva nuklearna elektrana biti u upotrebi već 2016. Koristeći dva KLT-40 mornarička reaktora, ona će biti u mogućnosti da proizvede 70 MW električne energije, odnosno dovoljno da obezbedi struju za grad od 200.000 stanovnika.
Prvobitno su ovakve elektrane bile namenjene snabdevanju strujom udaljenih velikih instalacija, kao što su naftne platforme, ali bi veoma lako mogle jednog dana biti upotrebljene i u Japanu, gde preti opasnost od cunamija, jer na prvi znak opasnosti mogu da otplove na sigurno (preduslov je da isgurno mesto bude i relativno blizu). Pokretne nuklearke mogle bi imati i dodatnu funkciju prečišćivanja morske vode u pitku, sa kapacitetom proizvodnje 240.000 kubnih metara vode dnevno.

Pročitajte i ovo...