Home Posle 5 Zašto radnici masovno napuštaju Google…

Zašto radnici masovno napuštaju Google…

by bifadmin

…kada je ova kompanija više puta proglašavana za jedno od najprivlačnijih mesta za stalno zaposlenje? Opisi enterijera i komfora koje pružaju američka ili evropska kancelarija ovog IT giganta prešli su već u urbanu legendu, ali izgleda kao da to nije dovoljno.

google

Najfiniji besplatni obroci, najbolja ponuda zdravstvenog osiguranja (u SAD, naravno), visoke plate, vrtići i teretane u sklopu radnog mesta, sloboda da se petina radnog vremena potroši na sopstvene projekte očigledno nisu dovoljne prednosti za zadržavanje radnika u kompaniji Google. Njeni radnici su srećni – čak 84% zaposlenih u Google je zadovoljno svojim radnim mestom. A da ne pominjemo da Google američki časopis Fortune od 2007. godine naovamo proglašava za najboljeg poslodavca u godini. Zašto onda radnici nisu lojalni ovoj kompaniji?

U jednom od najnovijih istraživanja konsultantske firme PayScale o odlascima stalno zaposlenog osoblja iz američkih kompanija Google je među vodećima, a prosečni period zaposlenja za njene radnike iznosi samo godinu dana. Rukovodioci IT giganta još uvek nisu komentarisali ove nalaze. Analitičarka u PayScale Kejti Bardaro kaže da ovakav rezultat dosta govori o generaciji Y i njenim osobinama: osim što su ciljna grupa za mesta IT inženjera i veoma traženi na tržištu, pripadnici ove generacije, osobe mlađe od 30 godina, nemaju puno radnog iskustva, spremni su da lako promene zaposlenje ukoliko im je trenutno radno okruženje neinteresantno ili ako naiđu na bolju poslovnu ponudu. S druge strane, veoma niskom proseku zadržavanja u kompaniji doprineo je i veliki broj novih radnika u poslednjih šest godina. Od 2007. naovamo Google je uposlio skoro 20.000 novih radnika.
Ova kompanija je inače poznata i po trik pitanjima na razgovorima za posao, kao što je: „Koliko golf loptica može da stane u jedan školski autobus?“ Zanimljivo je i da kompanije koje predtavljaju pionire IT industrije, kao što su Microsoft ili Intel, zapošljavaju radnike starije radnike, kao i da se oni znatno duže zadržavaju u njima nego zaposlenici u kompaniji Google.

Izvor: Bloomberg

Pročitajte i ovo...