Home TekstoviB&F Plus Medžik još uvek uspešno zakucava

Medžik još uvek uspešno zakucava

by bifadmin

On nije samo jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Stvaranjem svoje poslovne imperije Medžik Džonson je sebi obezbedio mesto i u preduzetničkoj Kući slavnih.

Los Angeles Dodgers Introduce Hyun-Jin Ryu Earvin (Magic) Johnson

Irvin Medžik Džonson je još kao dvadesetogodišnjak postao član Los Anđeles Lejkersa i sa svojim timom osvojio svoj prvi šampionski prsten. Započeo je svoju košarkašku karijeru u Lejkersima protiv tima Filadelfije istorijskom utakmicom, kako na terenu tako i van njega, koja je značajno odredila i utemeljila Džonsonovu reputaciju ključnog igrača u timu. Tokom naredne 32 godine Džonson će samo potvrditi svoje vođstvo na terenu tako i u upravi tima. Kao jedan od najpoznatijih sportista-biznismena na svetu, njegov rad izgleda gotovo bez napora. Ali iza privlačnog osmeha, širokog zagrljaja i odgovorne ličnosti, nalazi se čovek koji je uvek spreman na sve kako bi došao do sigurne pobede. Danas je na čelu „Magic Johnson Enterprises“, kompanije koja je uložila milione u AMC (American Multi-Cinema) bioskope, lance Starbucks kafeterija, privatne fondove za nekretnine, internet portale i magazine. Fokus kompanije je na etnički raznovrsnim gradskim sredinama i afro-američkim porodicama.
Džonson je svestan toga ko je i šta je sve potrebno da bi se postalo šampion kako u sportu tako i u poslu, i to je verovatno i razlog zbog kog uživa poverenje mnogih – od Starbaksa do ESPN-a: „Ja poslujem sa ljudima. Volim ljude. Tragam za stvarima koje će njima biti potrebne.”. U žiži njegovog interesovanja su naselja koja podsećaju na sredinu u kojoj je i sam rastao i bio odgajan. Zaradio je milione ukazujući svojim poslovnim partnerima na beneficije i koristi ulaganja u urbanizovanje pojedinih opština. Tako je Džonson otvorio Starbaks kafeterije, bioskopske sale kao i šoping centre u kojima su bile dostupne prodavnice sa svim neophodnim namirnicama. Takođe, odbijao je da se povuče čak i kada su mu investitori govorili da ih ne interesuje urbana Amerika. „Tada sam naučio kako da pružim i više od svog maksimuma“, kaže Džonson.

medzik3
Kroz mešavinu instinkta, odvažnosti i hrabrosti, konkretnog rada, kao i uloženog truda, Džonson je svoj brend pretvorio u multimilionsku biznis imperiju koja uključuje „Yucalpa Johnson“ kompaniju, kao i „Canyon-Johnson Urban Funds“, privatnu kompaniju koja posluje nekretninama i posvećena je nedovoljno razvijenim opštinama. „Bog me je blagoslovio osećajem i sposobnošću da uspešno baratam novcem i da znam šta tačno sa njim da uradim onog trenutka kada dospe u moje ruke“, kaže. „Oduvek sam želeo da budem poslovan čovek. Ljudi zapravo ne shvataju da sam svoj prvi poslovni dogovor sklopio još sa 19 godina kada sam prvi put i stigao u NBA.“
Tada, Džonson je iskoristio pogodnosti Savezne komisije za komunikacije koja je nudila poreske kredite i ubedivši prijatelje i saigrače da udruže svoja novčana sredstva, postali su vlasnici radio stanice u Koloradu. „Takođe smo posedovali 8 hektara zemlje na kome su se nalazili tornjevi, koje smo pomerili bliže glavnoj zgradi, a ostatak zemljišta od oko 6 hektara prodali i na taj način povratili sav novac. Onda smo AM prebacili na FM frekvenciju i to je bio moj prvi poslovni potez. Nikada ne ulazim u nešto dok o tome najpre sve ne istražim i ukoliko nisam 100% siguran u svoju odluku“, Džonson navodi.

Sa Los Anđeles Dodžersima, profesionalnim bejzbol klubom, pokazao je da su se godine truda i učenja najzad isplatile. U martu 2012. Džonson i grupa investitora kupila je ovaj bejzbol tim za rekordne dve milijarde američkih dolara. A kada je tolika suma novca u igri, neophodno je da tim funkcioniše ispravno. „Bilo je čak i do 20, 30 zainteresovanih kupaca i veoma mi je drago da smo mi pobedili. Ja sam danas ponosan vlasnik Dodžersa. Novac se ne stvara ni iz čega. Moraš da daješ i ulažeš, a to je upravo ono što smo mi učinili. Putem „Fondacije Medžik Džonson“ imamo 150 studenata kojima su dodeljene stipendije, a isto tako izgradili smo tehnološke centre širom Amerike.Volim ono što radim i ne bih to menjao ni za šta na celom svetu.“

Prevela: Katarina Marinković
Izvor: Exceptional

Pročitajte i ovo...