Home VestiBiznis & Finansije Makedonija 2. septembra ukida zabranu uvoza pšenice i brašna iz Srbije

Makedonija 2. septembra ukida zabranu uvoza pšenice i brašna iz Srbije

by bifadmin

Makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski obavestio je potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića da je makedonska Vlada započela proceduru za ukidanje sporne uredbe o ograničavanju uvoza pšenice i brašna, uvedenu početkom jula.

Iako je Uredbom predviđeno da uvoz pšenice i brašna u Makedoniju bude ograničen do 31. decembra ove godine, sporni propis u delu koji se odnosi na pšenicu prestaće da važi 2. septembra, objavilo je danas Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine Srbije. Već od ponedeljka izvoz pšenice iz Srbije u Makedoniju moći će da se obavlja bez ikakvih ograničenja.

psenica

Uredba će, u delu koji se odnosi na brašno prestati da važi 15. septembra, kada će i brašno moći bez ograničenja da se izvozi u Makedoniju. Ljajić izrazio je očekivanje da Makedonija neće ubuduće pribegavati bilo kakvim restriktivnim merama, jer je u interesu obe zemlje da protok robe bude slobodan u oba pravca. Ukoliko bi se iskoristili svi potencijali obim robne razmene između Srbije i Makedonije mogo bi da poraste sa sadašnjih 600 miliona na milijardu evra, rekao je Ljajić.

Pročitajte i ovo...