Home VestiBiznis & Finansije Poljoprivrednici sprečeni da traktorima dođu u Beograd

Poljoprivrednici sprečeni da traktorima dođu u Beograd

by bifadmin
Policija je danas sprečila poljoprivrednike iz Vojvodine da sa oko 200 traktora dodju u Beograd i ispred Vlade Srbije izraze nezadovoljstvo okrupnim cenama poljoprivrednih proizvoda.
Oni su zadržani u Pančevu gde su u lici Dunav nastavili protest blokadom silosa preduzeća Grankesport. Predsednik Inicijativnog odbora protesta Zoran Sefkerinac je rekao da će zahtevi nezadovoljnih poljoprivrednika danas biti predati premijeru i prvom potpredsedniku Vlade Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću, a da će večeras biti odlučeno na koji način će protes biti nastavljen.
Poljoprivrendici nisu želeli blokadu puteva, iako je jedno vreme bio otežan saobraćaj na putevima ka Rumuniji, već da u razgovoru sa čelnicima vlade nadju rešenje kako da dobiju više novca za svoju robu, pre svega suncokret, kukuruz i pšenicu.
poljoprivrednici protest
Proizvodjači iz Zrenjanina danas su više od stotinu traktora blokirali ulaze fabrike ulja Dijamant. Njima je na jučerašnjem sastanku sa rukovodstvom te uljare ponudjena cena od 26 dinara za kilogram suncokreta, ali oni time nisu bili zadovoljni i tražilisu da cenu od 40 dinara. Dijamant je danas saopštio da će otkupna cena suncokreta biti utvrdjena u nerednim nedeljama, kada se vidi kakva su kretanja na tržištu.
Predsednica Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović je odbacila optužbe primarnih poljoprivrednika da u Srbiji ima kartelskog udruživanja proizvodjača ulja i ocenila da nema osnova za proteste poljoprivrednika, jer se otkupne cene suncokreta formiraju na osnovu ponude i tražnje. „Za nemogućnost poljoprivrednika da ostvare toliki profit od prodaje suncokreta kao što su imali prošle godine, nije kriv niko iz ove zemlje, već svetsko tržište gde proizvodnja raste iz godine u godinu“, rekla je ona.
Predsednik Društva agroekonomista Srbije Miladin Ševarlić ocenio je da su protesti poljoprivrednika, koji se ponavljaju iz godine u godinu, posledica potpuno neuredjenog tržišta sa mnogo posrednika i nepostojanja pravih veza izmedju primarne proizvodnje i prehrambene industrije. On smatra da je najveći probem agrara u Srbiji to što su poljoprvrednici, a posobno porodična poljoprivredna gazdinstva, prepuštena sama sebi, dok je istovremeno zadružni sistem, koji je nekada štitio njihove interese, potpuno uništen.

Pročitajte i ovo...