Home VestiEkonomija Moskva traži milion stranih radnika svih profila

Moskva traži milion stranih radnika svih profila

by bifadmin

Aktuelni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da je Moskvi potrebno milion radnika svih profila i stručnih sprema. Uslov za posao je da stranci znaju najmanje 850 ruskih reči, što će se proveravati posebnim testom. Prema službenim podacima ruskih vlasti, širom Rusije već radi, i to sa dozvolama, više od 80.000 državljana Srbije.

„Moskva mora da primi oko milion imigranata svih profila kako bi što pre zadovoljila potrebe za nedostajućom radnom snagom na tržištu“, izjavio je gradonačelnik Sergej Sobjanjin, istakavši da prvenstvo imaju građani Rusije iz unutrašnjosti zemlje, a potom Ukrajinci i Belorusi koji su u prednosti jer dobro govore ruski jezik i poznaju ruske običaje i kulturu. Sa druge strane, između Rusije i Srbije potpisan je međudržavni sporazum o organizovanom prijemu radnika, a prema službenim podacima ruskih vlasti, širom Rusije već radi, i to sa dozvolama, više od 80.000 državljana Srbije. Ako se tom broju dodaju i članovi njihovih porodica, kao i sezonski radnici, ta brojka prelazi 200.000. Samo u Sočiju trenutno ima oko 15.000 srpskih građevinaca, kao i stručnjaka svih profila, od inženjera do lekara.

moskva

Minijatura Moskve, projekat Efima Maketchike Deshalyta

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele da rade u toj zemlji moraju da znaju najmanje 850 ruskih reči, a oni koji hoće da dobiju rusko državljanstvo bar 1.300 reči ruskog jezika. Stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 reči dovoljno da pridošlica može da komunicira u novoj sredini.

Ministarstvo obrazovanja Rusije će formirati specijalnu komisiju za testiranje stranih radnika koliko vladaju ruskim jezikom. Kandidati koji polože navedeni ispit, dobiće sertifikat, a oni koji padnu imaće još jednu šansu za proveru znanja. Svaki stranac će morati tečno da pročita tekst koji komisija odabere i da ga prepriča, kako bi dokazao da ga je razumeo. Većina stranih radnika koji poslednjih godina stižu u Rusiju su, uglavnom, poreklom iz bivših sovjetskih republika, pa oni koji su učili ruski u školi dok je postojao SSSR u tom pogledu nemaju nikakvih problema.

Pročitajte i ovo...