Home VestiPolitika i društvo SAD: Otvara se prostor za male neprofitne lokalne radio stanice

SAD: Otvara se prostor za male neprofitne lokalne radio stanice

by bifadmin

U druge dve nedelje oktobra na hiljade neprofitnih radio stanica u Americi moći će da aplicira za frekvencije za emitere niže potrošnje energije. Naime, radi se o lokalnim stanicama koje se emituju na 100 vati ili manje, najviše u radijusu od 5 milja (8 km).

Propozicije nalažu da ove stanice moraju biti u posedu lokalaca, neprofitne i sposobne da same identifikuju slobodnu frekvenciju na datoj teritoriji. Stručnjaci procenjuju da će ovih radio stanica biti oko 1.000.

radio

Inače, do skora su se malim stanicama u frekvencije mešali veliki radio emiteri sa jačim signalima, međutim od kad je usvojen Akt o radio stanicama lokalnih zajednica pre tri godine stvari su počele da se menjaju. Apliciranje za frekvencije u oktobru biće možda poslednja šansa za male stanice da nađu svoje mesto u etru. Njoj se nadaju mnoge neprofitne grupe i organizacije i obrazovne i kulturne institucije.

Mnoge od njih imaju različite društvene ciljeve ali i jednu zajedničku crtu – više su zainteresovani za lokalne probleme od nacionalnih komercijalnih radio emitera.

Izvor: In these times

Pročitajte i ovo...