Home VestiIT i nauka Solarna energija služi svima, pa i vojnicima

Solarna energija služi svima, pa i vojnicima

by bifadmin

Američki marinci idu u Avganistan opremljeni rančevima sa solarnim ćelijama pomoću kojih u vandrednim situacijama mogu napuniti litijum-jonske baterije, ali i sa drugim zanimljivim pomagalima, poput gotovo bestežinskog solarnog ćebeta koje sa sobom nose terenske patrole.

Ovakva oprema za američku vojsku sada je imperativ, pošto su se talibanska presretanja konvoja za snabdevanje pokazala kao jedna od najvećih opasnosti za Amerikance.

solarna energija

Međutim, američka vojska i kod kuće koristi sunčevu svetlost za mnoge ciljeve kao što je napajanje protivvazdušnog oružja mornarice u Kaliforniji, a uskoro i Perl Harburu. Do kraja ove decenije američka mornarica trebalo bi pola energije da dobija iz obnovljivih izvora, u čemu izgleda kao predvodnik “zelene revolucije” u vojsci.

Vojska međutim nije začetnik ovih trendova. Brojni američki naučni instituti pokušavaju da nađu načine za efikasnije iskorišćavanje soalrne energije. Tako Argon laboratorije rade na sladištenju toplote kako bi se prevazišli uticaji vetra i nestabilnog vremena, Oak ridž testira premaze koji bi omogućili veću izdržljivost solarnih panela, a Nacionalna laboratorija za obnovljive izvore pokušava i pomoću ugljen dioksida da omogući što efikasnije iskorišćavanje sunčeve energije.

Nisu Amerikanci jedini koji ulažu u ovo, Japanci trenutno troše 200 miliona dolara za projekat skladištenja energije pomoću elektrolitskih rezervoara.

struja i eneergija

Na veliko interesovanje za solarnu energiju širom sveta svakako je uticao pad cene solarnih panela i proizvodnje ovog tipa energije koja sata košta od 60 do 70 dolar centi po vatu. Zato je danas moguće da se solarna energija proizvodi bez subvencija u Japanu, Južnoj Koreji, Australiji, Italiji, Grčkoj, Španiji, Izraelu, Južnoj Africi, Čileu, Kaliforniji, Havajima i na Čileu. Uskoro će proizvodnja solarne energije biti održiva i u Tajlandu, Meksiku, Argentini, Turskoj, Indiji i drugim toplim krajevima. Jednog dana velikom delu sveta ovo će biti jeftiniji način snabdevanja energijom od kupovine električne energije od velikih korporacija i javnih preduzeća.

Izvor: The Telegraph

Pročitajte i ovo...