Home VestiBiznis & Finansije Poljoprivrednici danas dva sata blokirali put Pančevo-Beograd

Poljoprivrednici danas dva sata blokirali put Pančevo-Beograd

by bifadmin

Poljoprivrednici iz južnog Banata danas su od 12 do 14 časova traktorima blokirali oba putna pravca izmedju Pančeva i Beograda jer niko iz Vlade Srbije nije želeo da sasluša njihove zahteve. Nije bilo sukoba sa policijom, a propuštane su samo vozila hitnih službi. Protest poljoprivrednika je počeo juče zbog niske otkupne cene suncokreta, kukuruza i pšenice, ali im policija nije dozvolila da traktorima dođu u Beograd.

Poljoprivrednici očekuju da Vlada posreduje u njihovim pregovorima sa uljarama oko otkupa suncokreta, a od prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića traže da suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta. Po njihovoj računici otkupna cena suncokreta treba da bude 45 dinara za kilogram, a uljare najavljuju cenu od 26 dinara. Jedan od zahteva poljoprivrednika, koji su jutros predati Vladi, je da država za robne rezerve dodatno otkupi 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram, a da 200.000 tona kukuruza otkupi po ceni od 18 dinara za kilogram.

poljoprivrednici protest

Očekuje se da će poljoprivrednike primiti Vučić, ali nema najava da li će to biti pre izglasavanja rekonstruisane vlade.U zavisnosti od njegovog odgovora članovi inicijativnog odbora protesta će odlučiti kako će dalje nastaviti svoj bunt. Većina poljoprivrednika je za to da se sa daljim blokadama saobraćajnica sačeka ponedeljak, 2. septrembar, kad bi i novi resorni ministar trebalo da preuzme dužnost i uključi se u rešavanje problema u otkupu, ali i proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.

Pročitajte i ovo...