Home Tekstovi Upoznajte neurobiologa koji bi mogao da zaustavi ili raspali rat u Siriji

Upoznajte neurobiologa koji bi mogao da zaustavi ili raspali rat u Siriji

by bifadmin

U ponedeljak ujutro,  tim Ujedinjenih nacija za hemijsku inspekciju napustio je hotel Four Seasons u centru Damaska, spreman da krene ka mestu za koje se tvrdi da je bilo poprište najgoreg napada hemijskim oružjem u poslednjih nekoliko decenija. Predvodi ga Ake Sellstrom, švedski naučnik koji je “transportovan” iz svoje učionice na Umea Univerzitetu u središte najgoreg sukoba na planeti u ovom trenutku piše Dejvid Kener u Foren Polisiju.

Sellstrom i njegov tim će se uskoro suočiti sa opasnostima svoje misije na terenu: Snajperisti su otvorili vatru ka njihovom konvoju dok su se približavali mestu označenom kao tački na kojoj je sirijska vojska dejstvovala hemijskim oružjem, što ih je primoralo da se na kratko povuku. Sirijski predsednik Bašar al-Asad je optužio pobunjenike za napad u toj oblasti , dok sirijska opozicija krivi milicije lojalne režimu za otvaranje vatre .

ake sallstrom

Sellstrom, Šveđanin okruglog lica u srednjim 60-im, ima tri decenije iskustva u sprovođenju istraživanja o efektima nervnih agenasa na ljudski mozak , a prethodno je bio angažovan na najvišim pozicijama u UN u vezi sa naporima za kontrolu oružja u Iraku. Do kraja je uspeo da odvede svoj tim u Siriji na obeleženo mesto, a snimak koji su napravili stanovnici pokazuje inspektore u razgovoru sa lokalnim medicinskim osobljem i ispitivanje onih koji su bili žrtve napada. Međutim, zbog napada tim nije bio u mogućnosti da proveri pola tuceta ključnih lokacija i morao je da svoj planirani put od šest sati sabije u 90 minuta. Štaviše poruka koju je dobio uletanjem u zasedu bila je jasna: Sellstrom i njegov tim su na nišanu – i politički i bukvalno – od moćnih snaga u Siriji.

Građanski rat unutar građanskog rata u Siriji

Sellstrom je jedini džoker u onome što izgleda da je marš ka drugom vojnom pohodu na Bliskom istoku predvođenim SAD. Državni sekretar SAD Džon Keri je jasno rekao da smatra Asadov režim odgovornim za navodni napad hemijskim oružjem 21 avgusta u predgrađima Damaska. Keri  je naveo da upotreba tog oružja predstavlja „moralnu “ opscenost  i opisao Asadov poziv inspektorima da posete ova mesta kao “ suviše okasneo da bi bio verodostojan . “

Sellstromovi nalazi mogli bi da legitimišu  intervenciju SAD i sveta u Siriji – ili da daju municiju neprijateljima Vašingtona koji tvrde da SAD ponavlja iste greške u jednoj arapskoj zemlji na osnovu šture informacije o oružju za masovno uništenje. To je čudan položaj za čoveka koji nije ni diplomata ni general, već vrlo malo poznati naučnik sa neobično eksplozivnom specijalnošću.

“ Znam ga. On je sjajan momak i zaista je pozicija u kojoj je strašna“, rekao je Čarls Duelfer, bivši zamenik predsednika inspekcijskog tima UN u Iraku koji je istraživao da li režim Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništavanje posle Zalivskog rata. „On će biti pod velikim pritiskom. Kako da okarakteriše ono što nađe? To je izuzetno teško . . “

Na isti način na košarkaški trener maltretira sudije da daju prednost njegovoj ekipi , Rusija i SAD će vršiti pritisak na inspektore da usvoje njihove verzije događaja. Administracija bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, na primer , ignorisala je zahteve UN inspektora za više vremena da završe svoju misiju uoči rata u Iraku, jednostavno im “ savetujući “ da napuste zemlju tri dana pre nego što je invazija počela. Danas bi ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, sa svoje strane,bio  “ više nego srećan da se obruši na inspektore , ukoliko bi to odgovaralo njegovim ciljevima“, rekao je Duelfer . “ [ On ] želi da se održi što je više moguće nedoumica oko toga [ ko je vodio napad ]. “

Navigacija kroz takva politička minska polja nije Sellstromov specijalitet. Veoma cenjeni naučnik u srednjim 60-im , ima doktorat sa Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj. “ Međutim , glavni izazovi u sprovođenju uspešne inspekcije mogućeg dejstva hemijskog oružja danas nisu naučni – oni su politički .

Dženan Šahović radi sa Sellstromom u evropskom CBRNE centru, maloj istraživačkoj organizaciji specijalizovanoj za referisanje Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama, kada su u pitanju hemijski, biološki, radioaktivni , nuklearni , i eksplozivni materijali. Šahović kaže da je pomogao Sellstromu da unapredi smernice i procedure UN za inspekciju oružja, pa čak 2009, i organizovao scenario koji simulira kako bi istraga mogla da se odvija.

“ Ono o čemu mi sa naše strane govorimo je u osnovi nauka – kako se to radi na naučno ispravan način“, rekao je Šahović. “ Kako mnoge situacije jasno pokazuju, realne okolnosti su mnogo više politika nego nauka, ali to nije bilo deo našeg posla . . “

sirija hemijsko oruzje u damasku

Nauka i politika

Šahović smatra da je činjenica da je Sellstromov fokus na nauci a ne na politici prednost , a ne otežavajuća okolnost. Izbor diplomate ili političke ličnosti kao vođe tima UN, tvrdio je on,  još bi više omogućilo da se tim optuži za pristrasnost. Izborom priznatog stručnjaka u oblasti, naglašava se da je “ to nezavisno, naučno istraživanje. “

Ostaje , međutim, pitanje koje lebdi – šta bi od onoga što Sellstromov tim pronađe moglo (i kako) uticati na međunarodnu debatu o Siriji . Sve uključene strane sada priznaju da se napad dogodio u Damasku : Rusija i sirijski režim tvrde da su pobunjenici izveli napad , dok su Sjedinjene Države i Britanija optužile Asada kao odgovornog za napad. Po uslovima razrađenim između Asadovog režima i UN, inspekcijski tim nema mandat da bilo kome pripiše odgovornost za napad . Može li Sellstrom da objavi bilo kakvu informaciju koja jača ili slabi argumente jedne od strana?

Mnogi veruju da je odgovor potvrdan. Iako Sellstrom ne može eksplicitno da kaže da li su pripadnici Asadovog režima ili su pobunjenici izvršili napad, on može da objavi informacije koje će snažno implicirati umešanost jedne ili druge strane – omogućavajući generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu da zauzme jasan stav.

Sirijski režim već decenijama razvija hemijsko oružje, to je bila strategija Damaska za odbijanje pretnje izraelskog nuklearnog programa. Kao rezultat toga, kaže Duelfer, režim je stekao neke veoma sofisticirane sisteme za održavanje svojih zaliha – dodavanjem hemijskih stabilizatora svojim toksičnim agensima, na primer , i stvaranjem municije koja omogućava stvaranje toksičnih jedinjenja u trenutku kada je raketa ili punjenje ispaljeno. “ [ A] ko nađu male delove raketa i artiljerijskih granata sa tim stepenom prefinjenosti , to će ukazati na sirijsku vojsku „, rekao je Duelfer .

U međuvremenu , ako se ispostavi da su toksični agensi više rudimentarne proizvodnje, to bi moglo učvrstiti argumente Rusije i Asadovog režima .

Magnus Norell, viši politički savetnik u Evropskoj fondaciji za demokratiju, slaže se da bi bilo moguće da se lanac događaja razotkrije na ovaj način , ali on upozorava da nalaz Sellstromovog tima neće biti  takav da stavi tačku na celu stvar. Činjenica da se inspekcija odvija u ratnoj zoni ne samo da ugrožava bezbednost inspektora , već takođe može da uništi dokaze. “ Artiljerijsko bombardovanje od strane vladinih snaga [u istočnim predgrađima Damaska ] tokom poslednjih nekoliko dana, možda je uništilo svaku šansu za utvrđivanje, van svake razumne sumnje, onoga šta se desilo „, rekao je Norell .

Asad i njegovi saveznici će iskoristiti bilo kakve dvosmislenosti, veruje Norell, da osude vojnu intervenciju. „Izazov je u tome, šta posle vojne intervencije? Ako Asad ostane , kako što hoće , ništa se neće stvarno promeniti , osim što će šanse za bilo kakve kompromise nestati „, tvrdi Norell. “ Da bi dejstvo međunarodnioh snaga zaista imalo efekat, i da bi zaista predstavljalo pretnju za Asada, bio bi potreban mnogo jači vojni odgovor, a to teško da je opcija u ovom trenutku . “

Za Sellstroma , međutim, takva pitanja prevazilaze ono po šta je on došao u Damask. Za njegovu misiju će biti uspeh ako bude mogao da poseti mesta napada i uzme uzorke po koje je došao – i  ne bude upucan u tom procesu. U tome je več nekoliko puta bio ometen.

Pročitajte i ovo...