Home VestiEkonomija Amerika: Rastući javni dug obećava još kriza

Amerika: Rastući javni dug obećava još kriza

by bifadmin

Kancelarija za budžet američkog Kongresa u godišnjem izveštaju saopštila je da smanjenje potrošnje od 2,1 biliona dolara neće redukovati fiskalne rizike u narednih 25 godina, jer će problematični javni dug rasti zbog starenja populacije i povećanja troškova za zdravstveni i socijalni sistem.

A nemogućnost obuzdavanja rasta javnog duga povećava rizik od novih finansijskih kriza, zaključak je ove vladine agencije.

Naime, do 2038. zdravstveno osiguranje Medicare namenjeno vremešnim Amerikancima učetvovaće u rastu troškova za zdravstvo sa 26%. A u narednih 25 godina potrošnja na zdravlje američke populacije povećaće se za četvrtinu. Naravno, ekonomski rast neće pratiti ovaj tempo.

medicare

Zato bi, da bi se smanjilo zaduženje od 73% BDP-a, Kongres trebalo da redukuje javnu potrošnju za 4 biliona dolara ili da poveća poreze u narednoj dekadi. Po sadašnjim planovima međutim federalna potrošnja trebalo bi da se poveća sa 22% BDP-a u 2012. na 26% u 2038., a deficit bi za 25 godina trebalo da bude 6,5% BDP-a.

Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...