Home VestiEkonomija Da li je Putin najbogatiji čovek na svetu?

Da li je Putin najbogatiji čovek na svetu?

by bifadmin

Finansijski portal Bloomberg podseća da je jedan od moskovskih oligarha, Stanislav Belkovski, u razgovoru za nemački Die Welt još 2007. tvrdio da Vladimir Putin raspolaže bogatstvom od 40 milijardi evra, zahvaljujući kontroli nad 37% u Surgutneftgazu i 4,5% u Gazpromu.

putin

U kojoj meri se od 2007. godine do danas uvećalo eventualno bogatstvo ruskog predsednika Putina, veoma je teško utvrditi. „Eventualno“, zato što, ipak se ograđuje Bloomberg, nije toliko reč o njegovoj prijavljenoj privatnoj imovini, koliko o procenjenom bogatstvu koje neposredno i posredno kontroliše kao predsednik države, ali i član nekoliko upravnih odbora sa kontrolnim udelom u ruskim energetskim kompanijama. Neki nepouzdani izvori na internetu u ovom trenutku procenjuju da je bogatstvo aktuelnog ruskog predsednika u međuvremnu dodatno povećano, možda i do sume od 70 milijardi evra, što je Belkovski i potvrdio u jednom novijem razgovoru za međunarodni Biro za istraživačko novinarstvo. S druge strane, londonski Telegraf predvodi medije koji ozbiljno sumanjaju u navode Belkovskog i smatraju ga potpuno nepouzdanim sagovornikom. Svakako nije dovoljno samo preneti nečije neosnovane izjave, ali neki veliki mediji, pogotovo zapadni, pribegavali su tom portezu u nemogućnosti da utvrde Putinov udeo u naftnim kompanijama i njegovu ličnu imovinu.

Mnogo je merodavniji nedavni izveštaj opozicionog političara Borisa Nemcova, koji je koristeći informacije iz otvorenih izvora, novinskih reportaža i nevladinih organizacija, opisao kako su se Putinovi rođaci i prijatelji obogatili tokom njegove vladavine. Takođe pokušava i da ustanovi koliki jhe otprilike zahvat Putinovog bogatstva, navodeći da života proveden na luksuznim jahtama i vilama sigurno ne pokriva njegova godišnja zvanična plata od oko 200.000 dolara. Bloombergov urednik Leonid Beršidski zaključuje da ruski predsednik, pošto je na početku svoje vlasti očistio zemlju od jednog sloja oligarha sada štiti nove ruske kapitaliste, koji su mu zauzvrat veoma zahvalni i ulažu u njegovu politiku, pa se lako može očekivati da se 2018. Putin odluči za još jedan petogodišnji mandat na čelu države.

Pročitajte i ovo...