Home VestiPolitika i društvo Evroparlamentarci pozivaju na ukidanje sporazuma o razmeni finansijskih informacija sa SAD

Evroparlamentarci pozivaju na ukidanje sporazuma o razmeni finansijskih informacija sa SAD

by bifadmin

Otkriće da je američka agencija NSA špijunirala transfere međunarodnih banaka i na starom kontinentu iznervirala je evropske parlamentarce, toliko da neki od njih pozivaju na suspenziju SWIFT-a, dogovora između EU i SAD koji omogućava podelu informacija o finansijskim transakcijama.

Da podsetimo, u ponedeljak je posle uvida u dokumente uzbunjivača Edvarda Snoudena javljeno da NSA preko svog programa “Pratiti novac” nadgleda novčane transakcije i u Evropi. NSA je samo u 2011. imala uvid u 84% novčanih transakcija preko kreditnih kartica. Prema Snoudenovom svedočenju NSA je u svom projektu targetirala i SWIFT mrežu i uspevala da čita štampane izveštaje koje je ona prikupila od banaka.

spijuniranje

Zbog ovoga je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc zahtevao da SAD snosi posledice. On misli da bi napuštanje SWIFT sporazuma bilo neefikasno bez alternative za njega, ali opet osuđuje ovakvo ponašanje Amerike prema “uvek otvorenoj Evropi”.

Socijal-demokrate, liberali, zeleni i mnogi levo nastrojeni evroposlanici nisu ovako nedorečeni – oni jasnim jezikom zahtevaju suspenziju sporazuma. “Amerikanci su da očigledno prekršili. Ispali smo budale koje su špijunirane bez granica”, kaže parlamentarka iz Holadije Sofi in ‘t Veld.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...