Home Posle 5 Dozvola za nošenje oružja i slepima

Dozvola za nošenje oružja i slepima

by bifadmin

Država Ajova u SAD je od skora počela da izdaje dozvole za nošenje vatrenog oružja i slepim osoba, kako se one „ne bi osećale diksriminisanim“.

pucac
Advokati i donosioci zakona u SAD hvataju se za glavu zbog najnovijeg pravilnika za izdavanje dozvola za nošenje oružja u državi Ajovi. S jedne strane javili su se ljubitelji oružja i zagovornici doslovnog sprovođenja Akta o Amerikancima sa invaliditetom koji nalaže apsolutnu jednakost sa ostalim građanima, a sa druge neki od predstavnika lokalne policije, ali i ustanova za školovanje i negu slepih i slabovidih osoba koji kažu da neki izuzetak u Aktu katkad mora da bude napravljen. Federalni zakon o kontroli vatrenog oružja iz 1968. godine ne zabranjuje slepim ljudima da poseduju oružje, ali ostale države SAD su oavj problem regulisale svojim zakonima.

Zvanilnici okruga Polk u Ajovi su u poslednjih godinu i po dana izdali tri dozvole za nošenje oružja osobama kojima je zabranjeno da voze i koje nisu bile u stanju da pročitaju formular za dobijanje dozvole. I u nekoliko drugih okruga ove države bilo je sličnih slučajeva. „Neophodno je napraviti jasnu kategorizaciji u kom trenutku problemi sa vidom mogu da onemoguće vlasnika vatrenog oružja da ga ispravno koristi“, napominje šerif okruga Delaver Džon Lekler. Ali njegov kolega u okrugu Sedar otišao je korak dalje u suprotnom smeru. Šerif Voren Vetington je čak napisao knjigu sa trening uputstvima za korišćenje vatrenog oružja za slepe osobe, a njegova slepa ćerka namerva, čim proslavi 21. rođendan, da sebi pribavi dozvolu za nošenje oružja.

Pročitajte i ovo...