Home VestiPolitika i društvo Kako će pobeda Merkelove uticati na Grčku

Kako će pobeda Merkelove uticati na Grčku

by bifadmin

Kada bi građani južne Evrope glasali na nemačkim izborima, rezultati bi izgledali ovako: 82% Španaca, 65% Portugalaca i 58% Italijana bi bilo protiv Angele Merkel. Ali pošto je nemački glas jedini koji se broji ona je odnela ubedljivu pobedu na izborima za Bundestag.

Tokom svog mandata njen odnos prema perifernim zemljama je bio jasan: mora se vršiti pritisak na njih da sprovedu reforme. I baš na dan nemačkih izbora u Atinu su došle MMF, EU i ECB da vrše taj pritisak odnosno da ispitaju napredak Grčke u smanjenju javnog sektora, socijalnih davanja i privatizaciji državne imovine. Nove mere štednje, koje Grčkoj nisu nametane iz sažaljenja u proteklih pet godina, izgleda da će sada stupiti na snagu. One su uslov da Grčka dobije finansijsku pomoć od međunarodnih kreditora.

Kao rezultat dosada sprovedenih mera štednje grčka ekonomija je potonula za 25%, nezaposlenost je 27%, nezaposlenost mladih 70% a javni dug 175% BDP-a.

gcka nemacka

Ova pobeda Angele Merkel uopšte Grcima neće olakšati situaciju. Šta više otežaće je, jer se pretpostavlja da će kao deo otpora narasti broj simpatizera ekstremističkih partija, pre svega Zlatne zore, čiji je član nedavno ubio repera antifašistu.

Poznati filozof Jirgen Habermas je nedavno uočio da trenutna socijalna situacija u južnoj Evropi podseća na situaciju u Vajmarskoj republici kada su fašisti došli na vlast. On veruje da Merkelova uništava “ideal humane globalizacije”, što će se loše odraziti na situaciju Grka ali i ostalih stanovnika starog kontinenta. Evropska integracija je jedina odbrana od nesputanog kapitalizma, kaže Habermas, a stari kontinent će se bez solidarnosti sve više razjedinjavati.

Zato jedini spas za Grke sada leži u njihovim rukama. Gardijan piše da je plan grčke levice da otkaže sprovođenje katastrofalnih mera štednje, da pregovara o značajnom smanjenju duga i uvede moratorijum na njegovu otplatu dok ekonomija ne počne da jača – jedini realan. Ako Nemačka odluči da steže Grčku još drastičnijim merama štednje, pobeda levice je gotovo izvesna. To je, piše britanski list, ironija istorije: kada trijumf agresivnog neoliberalizma u centru pospešuje pobedu levičara na periferiji.

Pročitajte i ovo...