Home VestiEkonomija Kina će nas ugušiti smogom do 2022.

Kina će nas ugušiti smogom do 2022.

by bifadmin

Citigroup predviđa da će kineska potrošnja uglja enormno porasti u naredne dve decenije što će ubrzati globalne klimatske promene. Predstavnici kineske vlasti su spremni da donekle ograniče tako veliku ekspanziju jer je zagađenost u velikim gradovima već alarmantna, ali ekonomski rast ipak zbog toga ne sme biti doveden u pitanje, kažu oni.

Air Pollution In Beijing

Prema statistici američke Adminsitracije za energetske informacije Kina je već u 2011. godini trošila uglja skoro koliko i sve ostale države na svetu zajedno (47% prema 53%). Trinaeestu godinu za redom je nastavljen trend rasta potrošnje u Kini, koja je iznosila oko 3,8 milijardi tona pre godinu dana. U ovom trenutku, izveštava Blumberg, najmnogoljudnija zemlja sveta ima u planu konstruisanje tačno 363 nove termoelektrane, čime će dodavati oko 38GW električne energije godišnje. Njene sadašnje termoelektrane već sada troše između 17 i 20% ukupne potrošnje vode u zemlji. Tokom 2011. termoelektrane zaslužne su za smrt 9.900 Kineza u provinciji Hebei (kojoj pripada i najzagađeniji grad na svetu, Peking).

Svesne su i kineske vlasti da ovaj put nije u pitanju preterivanje zapadnih medija. Građani u najvećim gradovima svakodnevno šetaju sa maskama na licu, a nezadovoljstvo zbog preterane zagađenosti sve je veće i izražava se sve otvorenije, kako na ulicama i medijima tako i preko interneta. Međutim, analitičari Citigroup napominju da bez veće potrošnje uglja Kina najverovatnije ne može računati na sadašnji tempo ekonomskog razvoja i rast BDP. Manji BDP godišnje, prema njima, značiće i manju emisiju ugljen-disoksida u atmosferu zbog sniženog obima proizvodnje.

Nova ekonomska strategija kineskog rukovodstva, između ostalog i iz ovih razloga, predviđa zaokret kineske privrede od prekomerne proizvodnje prema sektoru usluga i opredeljivanje prema nešto umerenijem ali zato lakše održivom ekonomskom rastu. Takođe je planirano što veće uvođenje drugih izvora energije – energije sunca, gde je Kina već pregazila evropske konkurente u proizvodnji solarnih panela, iz vetra, ali i nuklearnih izvora.

Pročitajte i ovo...