Home VestiIT i nauka Edvard Snouden otkrio kako su obaveštajne agencije dolazile do informacija

Edvard Snouden otkrio kako su obaveštajne agencije dolazile do informacija

by bifadmin

Američke i britanske obaveštajne agencije istraživale su sve metode enkripcije informacija na internetu, saopštio je Edvard Snouden, i dodao da su u nekim slučajevima koristile „nekorektne“ alate za čitanje elektronske pošte mnogih kompanija i pojedinaca.

Naime, ove agencije su našle način da provale u “siguran” internet saobraćaj pomoću razbijanja šifri. NSA je inače jedan od najvećih poslodavaca za kriptoanalitičare na svetu.

Ovo Snoudenovo saopštenje je među prvima koja se bave načinima na koji su obaveštajne službe dolazile do informacija i na koji su napadale tehnologije šifrovanja koje su osnova internet bankarstva, elektronske trgovine i komunikacija.

A burglar opening a safe that is a computer screen

Prema poslednjih saopštenjima, agencije su hakovale u informacione sisteme privatnih kompanija i preuzimale sigurnosne ključeve za “otključavanje” budućih informacija. Ovo bi u slučaju NSA moglo da znači da je prekoračila svoja ovlašćenja.

Osim toga, obaveštajne službe su koristile “ulaz na zadnja vrata” u tuđe informacione sisteme o kojem žrtve njihovog hakovanja uopšte nisu bile svesne. Korišćenje ovog metoda je inače veoma kontraverzno jer kada se jednom na ovaj način uhakuje otvara se prostom da istim putem svako drugi, pa i kriminalci, upadnu u računare žrtve praćenja.

Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...