Home VestiPolitika i društvo Kompanije pomažu MUP-u da prikupi dovoljno protivgradnih raketa

Kompanije pomažu MUP-u da prikupi dovoljno protivgradnih raketa

by bifadmin

Da smo ove godine uložili 7 miliona evra u protivgradne sisteme ne bismo imali štetu od 45 miliona evra, rekao je načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić na potpisivanju ugovora kojim je kompanija Dunav osiguranje poklonila MUP-u 141 protivgradnu raketu.

Ove godine imali smo povećan broj padavina i nedovoljan broj raketa, tvrdi Marić. “Trenutno po protivgradnom lansirnom mestu imamo 2,7 raketa, iako je 15 minimum“. Drugim rečima, Srbija raspolaže samo petinom potrebnih raketa.

Za protivgradnu odbranu inače je zadužen Sektor za vanredne situacije MUP Srbije koji u 2013. nije imao sredstava – u republičkom budžetu jednostavno nije bilo novca za protivgradnu odbranu. Iz ovog razloga tamo gde je ovogodišnji rod sačuvan, sačuvan je zahvaljujući opštinama koje su iz svog budžeta kupovale rakete. Prva opština koja je sama nabavila rakete bio je Niš, koji je iz sopstvenog budžeta izdvojio 1,7 miliona dinara. U Somboru su se snašli drugačije – iz sredstava od zakupa državnog zemljišta finansirali su nabavku protivgradnih raketa, pa je tako, radi zaštite useva od gradonosnih oblaka, somborska lokalna samouprava nabavila pet lansera i 50 protivgradnih raketa. Ali nisu svi imali resursa ni znanja da se tako snađu, pa su ovog leta od grada stradali Pirot sa okolinom, ali i Beograd, Subotica, Kula i mnoga druga mesta.

grad

Iz tog razloga je Dunav osiguranje, kao društveno odgovorna kompanija, donirala rakete MUP-u i pozvala i druge finansijske kuće i jake privatne firme da učine isto. Načelnik Sektora finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova u MUP-u Željko Kojić je rekao da je od početka protivgradne sezone, 15. aprila, država uložila 116 miliona dinara za nabavku oko 3.800 protivgradnih raketa, i dodao da međutim to nije dovoljno.

Generalni direktor Dunav osiguranja Marko Ćulibrk tom prilikom je podsetio da je ove godine grad najviše muke zadao voćarima, koji su, osim što su izgubili plodove svog rada, izgubili i kupce, koji su se okrenuli drugim ponuđačima. Zato Dunav osiguranje planira pokretanje akcije sa Ministarsvom poljoprivrede i Privrednom komorom Srbije za nabavku zaštitnih mreža od grada po povoljnim uslovima. Ćulibrk je takođe predložio i razmatranje upotrebe poljoprivredne avijacije u borbi protiv grada, jer je uvek “bolje uložiti u prevenciju”.

Pročitajte i ovo...