Home VestiEkonomija Rudari odbijaju da napuste rudnik u blizini Tuzle

Rudari odbijaju da napuste rudnik u blizini Tuzle

by bifadmin

Oko 140 rudara je napravilo barikade između 100 i 250 metara dubine u rudniku uglja Đurđevik kod Tuzle. Oni protestuju od ponedeljka i prete štrajkom glađu, nezadovoljni zbog postavljenja novog člana uprave i niskih plata.

rudari_2

Rudnik Đurđevik zapošljava više od 1.000 ljudi i proizvodi oko 600.000 tona mrkog uglja godišnje, snabdevajući obližnju termoelektranu u Tuzli. Rudari koji su se zatvorili u rudniku na oko 250 metara dubine u metanskoj jami zahtevaju povećanje plata i nezadovoljni su zbog postavljenja Asima Aljića, novog sekretara u upravi rudnika od strane vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, prema ranije sporazumu uprave i rudara, ne bi smelo da dođe do bilo kakvih kadrovskih promena u administraciji rudnika bez prethodnog podizanja plata. Predsednik sindikata zaposlenih Said Muhić odbio je da pregovara sa predstavnicima uprave rudnika i preti štrajkom glađu, javlja BBC. Muhić je novinarima rekao da se situacija izmiče kontroli i jer „sigurnosni aspekti u jami nisu zadovoljavajući“, prenosi Slobodna Evropa.

Direktor rudnika Zijad Rahimić je napomenuo da je zdravlje štrajkača ugroženo jer je u zatvorenoj jami sve manje vazduha. Iz uprave ističu da su zahtevi rudara neosnovani i najverovatnije politički motivisani te da je prosečna plata zaposlenih u Rudniku mrkog uglja Đurđevik oko 500 bosanskih maraka. Predstavnici sindikata su izričito odbili navode o politizaciji njihovog protesta.

Pročitajte i ovo...