Home VestiEkonomija Domaća kompanija Bitgear među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi

Domaća kompanija Bitgear među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi

by bifadmin

Srpska firma Bitgear Wireless Design services, koja se bavi elektronikom, zauzela je visoko drugo mesto na rang listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi, zabeleživši petogodišnji rast prihoda od 1872%, objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte. Ovo je ujedno i najbolji plasman koji je jedna srpska firma zauzela od kad se ovaj konkurs realizuje u Srbiji. Inače, Bitgear je i 2011. godine bio među brzorastućim kompanijama, i to na 10. mestu u kategoriji Zvezde u usponu.

“Drago nam je što smo inovacijama u oblasti elektronike uspeli da ostvarimo kontinutet rasta u doba kada internet i mobilne tehnologije dominiraju. Posebno nam je važno i što na pozitivan način promovišemo Srbiju kao destinaciju gde se inovacijama u tehnologiji pristupa ozbiljno”, komentariše Dejan Dramićanin, direktor kompanije Bitgear Design Services d.o.o.

Na ovogodišnjoj listi našle su se kompanije iz 8 država centralne Evrope (Srbija, Mađarska, Litvanija, Poljska, Rumunija, Češka Republika, Hrvatska i Slovačka).

Za plasman na dve Deloitte-ove rang liste, 50 najbrže rastućih (Fast 50) i Zvezde u usponu (Rising Stars), kompanije moraju da ostvare godišnje prihode veće od 50 hiljada evra za prvu listu i 30 hiljada evra za drugu listu. Za plasman na listu Velikih 5, kompanije moraju da ostvare izuzetno veliki rast u prethodnih pet godina, i pored ostalog, moraju da imaju godišnji prihod veći od 25 miliona evra u 2012. godini. Kompanije su na listama rangirane na osnovu petogodišnje tj. trogodišnje stope rasta prihoda.

uspeh nasih

Ovogodišnji pobednik je rumunska internet kompanija Vola.ro SRL, koja se po treći put našla na listi 50 brzorastućih tehnolosških kompanija centralne Evrope, sa petogodišnjim rastom prihoda od 5729% ( od 2008. do 2012. godine). Rumunska softverska firma INSOFT Development & Consulting SRL je najbolje plasirana kompanija na listi Zvezde u usponu. U kategoriji Velikih 5, poljska frima GOCLEVER Sp. z o.o. se našla na prvom mestu, kao najbrže rastuća kompanija.

Prosečan petogodišnji rast najbrže rastućih centralno evropskih kompanija na listi je dosta niži u odnosu na prošlu godinu i iznosi 671 %.

Većina kompanija sa najbržim rastom dolazi iz Poljske, njih 22 se našlo na listi. Veoma dobro su zastupljene Mađarska sa 8 kompanija, Rumunija sa 6 i Češka sa 5 kompanija.

Zauzevši 29 mesta, softverske kompanije i dalje dominiraju listomn (58%). Prate ih kompanije čije je poslovanje u vezi sa internetom (26%), dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u značajno manjoj meri.

Pročitajte i ovo...