Home VestiPolitika i društvo Investitori zagledani u – Iran

Investitori zagledani u – Iran

by bifadmin

Ekonomski analitičari kažu da za dalja ulaganja investitori ne bi trebalo da zanemare ni neka nova tržišta, kao što je tranzicioni Iran, zemlja sa novim vođstvom, Hasanom Ruhanijem, koji se mnogo više otvara prema svetu nego što je to činio njegov prethodnik Mahmud Ahmedinežad.

Metju Spivak, savetnik za tržišta u razvoju u Frontier Strategy Group, kaže da bi već sada trebalo razraditi plan delovanja jer “Iran nije samo veliko naftno bogatstvo već i dobro tržište za robu široke potrošnje i zdravstvene kompanije”.

teheran iran

Ova zemlja ima drugu po brojnosti populaciju u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike, sa 77 miliona stanovnika, četvrta je po veličini rezervi nafte na svetu i posle Rusije ima druge najveće rezerve prirodnog gasa.

Spivak očekuje da će, ako ovoj zemlji budu ukinute sankcije (a na dobrom je putu ka tome) iranski javni sektor privući dosta stranih investicija, kao i da će dobro zaraditi ako sa Kine i Indije proširi broj kupaca svoje nafte na zapadne zemlje.

I oči Svena Ričera, portfolio menadžera iz Renaissance Asset Managers, su uprte u Iran: “Na Teheranskoj berzi su u modi metali i akcije banaka. Interesuje nas iranska berza jer je velika i dosta likvidna”, kaže on.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...