Home VestiPolitika i društvo EU prima samo bogate imigrante

EU prima samo bogate imigrante

by bifadmin

Dok siromašni stanovnici ratom i nemirima zahvaćenih zemalja Bliskog Istoka stradavaju u nemirnim mediteranskim vodama u pokušaju da ilegalno uđu u zemlje evropske zajednice, EU istovremeno veoma lako prihvata arapske, ruske i kineske imigrante koji imaju dovoljno para. ukratko, dobrodošli su oni koji imaju da plate.

drowned
Bogati Rusi, Kinezi i Kazahstanci u psolednje vreme kupuju evropske boravišne dozvole u Rigi i preko Letonije ulaze u EU, najčešće u zemlje centralne Evrope, prenosi nemački Špigl. Većina njih provede u prestonici letonije samo nekoliko sati, dovoljno da se obave ove formalnosti. Program izdavanja erzidencijalnih dozvola U Letoniji privukao je mnoge strance, a razlog je jednostavan: svako ko kupi nekretninu u iznosu od najmanje 50.000 lata (71.000 evra) u letonskoj provinciji ili za najmanje 100.000 lata u Rigi ili nekom drugom većem gradu u zemlji – automatski će dobiti boravišnu dozvolu na pet godina, što znači i slobodno kretanje kroz zonu svih 26 zemalja Šengenskog sporazuma.

Naplatu boravišnih viza, samo pod drugim programima i imenom, u poslednje vreme koriste i Španija (investiranjem u nekretnine od minimum 500.000 evra), Grčka (250.000 evra za nekretnine) i Mađarska (kupovinom državnih obveznica u iznosu većem od 250.000 evra), iako se ovaj model direktno kosi sa strogim propisima EK o davanju azila imigrantima. S druge strane, prošlonedeljna tragedija kod ostrva Lampeduza pokazuje kako je ovakva praksa moralno neispravna. Tvrđava Evropa, piše Špigl, svim snagama se bori protiv prijema siromašnih izbeglica, pa i pretnjom ponovnim uvođenjem viza za države sa kojima se graniči. Prema statistici UN preko 2.000 emigrana je izgubilo život u Mediteranu u poslednje tri godine.

Pročitajte i ovo...