Home VestiEkonomija 100 miliona evra od digitalne dividende

100 miliona evra od digitalne dividende

by bifadmin

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević najavio je da bi krajem 2014. godine, nakon završetka procesa digitalizacije, mogla da počne prodaja digitalne dividende, od koje bi Srbija mogla da dobije približno 100 miliona evra.

predajnik
Lazarević je izrazio očekivanje da će najkasnije do kraja nedelje biti proširena inicijalna mreža kojom upravlja preduzeće Emisiona tehnika i veze, što znači da će digitalnim signalom biti pokriveno približno 75 odsto stanovništva, kao i da će sva oprema koju je naša zemlja dobila od EU biti stavljena u upotrebu. Državni sekretar je ukazao na to da će nakon završetka digitalizacije doći do oslobađanja dela radio-frekvencijskog spektra, odnosno takozvane digitalne dividende, koja će putem javnog tendera biti data na korišćenje telekomunikacionim operaterima.

Sredstva od digitalne dividende biće korišćena i za razvoj mobilnog širokopojasnog interneta, odnosno uvođenje 4G mobilne telefonije, koja omogućava znatno veće brzine interneta od postojeće 3G tehnologije.

Pročitajte i ovo...