Home TekstoviB&F Plus Partneri Angele Merkel su za smanjenje evrozone

Partneri Angele Merkel su za smanjenje evrozone

by bifadmin

Dok nemačka kancelarka Angela Merkel želi da predstojeća vlada ima jedinstven stav o EU polici, sestrinska stranka njene Hrišćansko demokratske unije (CDU) okreće kormilo u smeru populizma. Bavarska Hrišćanska socijalna unija (CSU) traži strožiji odnos prema prezaduženim članicama Unije, uključujući tu i njihovo isključenje iz evrozone, piše Špigl a prenosi Tportal.

Kada su tri stranke koje planiraju da formiraju novu vladu u Berlinu (CDU, CSU i SPD) obavestile javnost o napretku u koalicionim pregovorima, imale su zajednički cilj: demonstraciju međustranačke sloge među tradicionalnim suparnicima.

merkelova

Stranački lideri pritom nisu otkrili i činjenicu da je u raspravi o dokumentu na 12 stranica, o kojem je pregovarala radna grupa zadužena za evropska pitanja, iskrslo novo pitanje. Špigl Onlajn, koji je imao uvid u tekst zapisnika, piše da CSU, sestrinska stranka Merkelinih demohrišćana, poziva države koje veoma upadljivo krše pravila o deficitu da napuste evrozonu.

“CSU želi da se državama članicama koje neće moći da u doglednoj budućnosti ispune kriterijume stabilnosti iz Mastriškog sporazuma omogući privremeno napuštanje evrozone”, stoji u tekstu. CDU i SPD ne dele taj stav, a kompromis nije na pomolu.

Poruka je jasna: CSU želi da bankrotirane države napuste zajedničku valutu. To nisu dobre vesti za Angelu Merkel, kojoj nikako ne treba takav teret na leđima u pogledu politike prema EU.
U zapisniku se našao i zahtev CSU-a za održavanjem nacionalnih referenduma o “evropskim odlukama od velike važnosti”. Osim toga, CSU traži da se neka ovlašćenja vrate iz Brisela natrag zemljama članicama, baš kao i procedure za restrukturiranje državnih dugova. Ni to nije sve – CSU se zalaže za smanjenje administracije Europske komisije.

“Jedino drugo mesto gde su kabineti ovoliki je Afrika, gde prilikom sastavljanja vlada treba uzeti u obzir sva plemena”, rekao je Thomas Silberhorn, pregovarač CSU-a o evropskim pitanjima.

Takav razvoj događaja ukazuje i na to da se šef CSU-a Horst Seehofer već uveliko priprema za izbore za Evropski parlament u maju 2014. CSU želi pridobiti birače euroskeptične stranke Alternativa za Nemačku (AFD), koja ima dobre izglede za osvajanje poslaničkih mandata u Evropskom parlamentu.

Pročitajte i ovo...